Pavlove - Savages

Pavlove - Savages

Pavlove, was dat niet die vrolijke indiepopband met mooie tweestemmige zangharmonieën en catchy riffs?

Ja hoor, en die laatste twee kenmerken zijn nog steeds aanwezig, maar op de tweede ep van de band, worden de schaduwen niet geschuwd, zoals we al aangaven in de recensie van de leading single Savages.

Broer en zus Rasti lieten de voorliefde voor sixties- en seventiesrock (Zeppelin, Floyd, Love, Kourosh Yagmaei, Googoosh,…) meer doorschemeren en ook de toon werd dus een pak donkerder, mede door de blik op de maatschappij, die ondanks alle weelde niet echt reden geeft tot veel optimisme.

Nadat Fabian de muziek schreef, trok Reina zich terug in de rust en stilte van een kerkje in de buurt. En die omgeving inspireerde haar. Want met wat goede wil kan je elke song koppelen aan één van de zeven hoofdzonden. Zo kan Savages staan voor wraak, Āzār (marteling in het Farsi) voor hebzucht, Signs voor luiheid en Pomegranate Blood voor lust.

De hele ep gaat dan ook over de donkere kanten van de mens en de gevolgen daarvan voor de maatschappij waaruit de wijsheid lijkt verdwenen te zijn (kijk maar eens welke leiders de burgers kiezen). Dat idee wordt op fantastische wijze gebruikt in het artwork. Op de B-kant van de lp staat geen muziek, maar Ahura Mazda, de Zoroastrische god van de wijsheid. De daar gebruikte, ecologische inkt, zal trouwens mettertijd vervagen.

De algemene sfeer is broeierig en dreigend, maar de band houdt zich ver van clichés en nergens wordt de emorock-kaart getrokken. Āzār klinkt wel groots en theatraal, maar altijd op een goede manier. Signs werd ingezongen door Fabian en ondanks diens donkere stem, klinkt dit nummer nog het lichtst van al. Afsluiter Pomegranate Blood gaat, net als Āzār, voorbij de vijf minuten en doet denken aan het beste van Pumarosa met een extra oosterse touch.

Pavlove creëerde met deze ep een internationale, geheel eigen sound en in een faire wereld is het enkel nog kwestie van tijd vooraleer dat opgemerkt wordt.

Op 19 november wordt de plaat voorgesteld in De Vooruit. Allen daarheen, op bevel van Ahura Mazda!

18 november 2019
Marc Alenus