Muziekcentrum Dranouter

Clubvizier

Elke zomer kamperen wij in Heuvelland tijdens Festival Dranouter. Als we dat vertellen, worden we door hippe vrienden vaak een beetje meewarig aangekeken. Zij zien aan de binnenkant van het netvlies beelden passeren van meisjes met vlechtjes in traditionele klederdracht en jongens met een bolletjeszakdoek rond de nek. Weten zij veel dat de slagzin “Festival of new traditions” is en dat er ook het hele jaar door boeiende muzikale experimenten plaatsvinden in het Heuvelland.

Voor die experimenten moet je in het Dranouter Centrum zijn. Je vindt er een eetcafé, een [F] Experience museum en een club (Muziekcentrum) waar live van alles wordt uitgeprobeerd.

Zo speelt op vrijdag 24 maart Amenra-frontman Colin Van Eeckhout er met zijn nieuwe project CHVE. Voor wie dat niets zou zeggen: onze recensie over de debuutplaat van CHVE vind je hier. En voor diegenen die de link met folk niet zouden zien: Van Eeckhout bedient zich van een draailier, één van de typische folkinstrumenten. En zo heeft ook dit eigentijdse project wortels in de traditie en is het een mooi voorbeeld van wat ze de laatste jaren doen in Dranouter.

En natuurlijk heb je er ook bands die echt zwaar teruggrijpen op de traditie. Katla, dat op 8 april langskomt bijvoorbeeld, interpreteert vaak traditionals en Hot Spoons (15 april) zoekt het in de Ierse sferen. Maar je hebt er ook Stef Kamil Carlens die een try-out komt spelen met zijn nieuwe band op 4 mei (support Matt Watts). Met ‘Stuck In The Status Quo’, zijn eerste soloalbum, keert Carlens terug naar de kunst van de songwriting. Wil je het horen nog voor hij in de AB staat, dan moet je naar Dranouter komen.

Jan Swerts gaat al een tijdje de boer op. Onlangs stond hij nog in de kerk van Zwevegem waar hij ontroerde, o.a. met songs uit zijn laatste album ‘Schaduwland’. En dat doet hij telkens weer, zo mochten wij al meermaals vaststellen. Ook hier zal hij dat zeker doen. Swerts brengt Kevin Imbrechts (Illuminine) mee, die Swerts’ pianospel zal begeleiden met gitaar en elektronica. Het belooft een intieme show te worden die u omver zal blazen, op 13 mei

Een week later kan je in Muziekcentrum Dranouter dan weer naar Steve Tilston, een meester-songsmid van Britse folk, die bekend staat om zijn rake teksten, zijn wondermooie arrangementen en zijn subtiele gitaarspel. En ja, Tilston gaat al vijfenveertig jaar mee, maar hij won twee jaar geleden nog een Fatea-award als beste mannelijke zanger. Hij blijft dus een fenomeen. Diezelfde avond komt trouwens ook Mark Somers, een man met een modale naam, maar wel iemand die door niemand minder dan David Bowie geprezen werd voor zijn creativiteit en techniek.  

Op 17 juni kan je nagaan hoe de Vlaamse folk van de toekomst zal klinken. Dan komen de Waaslanders van Surpluz helemaal naar Dranouter. De band is ondertussen ook al aan haar derde album toe en bewijst dat zelfs de tradionele, Vlaamse liederenschat vandaag en morgen kan boeien als je er een hedendaags sausje over kiepert. ‘Dat ik zingen moet’ is een plaat waarop Surpluz bewijst dat zang en folk altijd zullen blijven samengaan.

Nog altijd niet overtuigd dat die nieuwe tradities iets voor jou zijn? Ga het dan proefondervindelijk na op onze kosten. Wij geven voor alle vetgedrukte shows twee duo-tickets weg. Wil je winnen? Stuur dan een mail naar win@damusic.be met de vermelding van het concert waar je graag naartoe wil en de naam van diegene die je meeneemt. Winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

12 maart 2017
Marc Alenus