Lucky Fonz III - Kwantumwetenschapper

Lucky Fonz III - Kwantumwetenschapper

In Nederland is Otto Wichers een ster. Wanneer volgt Vlaanderen?

Lucky Fonz III, is één van Nederlands bekendste en meest gewaardeerde songwriters en live-acts. Volgens 3voor12 is hij één van de meest invloedrijke artiesten van het land. Mede zijn maandelijkse verschijningen in De Wereld Draait Door en zijn deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld in 2013 droegen daartoe bij.  

De muziek van Lucky Fonz III slingert je heen en weer: van hartverscheurende melancholie, zoals op nieuwe single Kwantumwetenschapper, naar regelrechte stand-up comedy zoals op vorige single Toedeloe.

Over zijn nieuwe single is hij erg tevreden: “Lyrisch gezien beschouw ik ‘Kwantumwetenschapper’ als één van mijn mooiste teksten. De tekst vloeide voort uit mijn verlangen om de in kwantumwetenschap zo befaamde en curieuze onzekerheid rond de staat en positie van kleine  deeltjes te gebruiken als metafoor voor de existentiële onzekerheid van de zich klein voelende  mens. Het niet-weten en de oneindigheid van zijn eigen niet-kennen. Dat is een hoofdthema van zowel dit lied als het album. Dat thema van niet-weten raakt ook  andere thema’s op het album, zoals het mysterie rond het artistieke proces, waarnaar ik in het  refrein refereer en de chaotische natuur van transformatie, waarnaar ik in het derde couplet refereer. Maar ik vind het belangrijk om die onzekerheid onder ogen te komen en te  accepteren, omdat het alternatief valse zekerheid zou zijn. Dat is wellicht draaglijker, maar  uiteindelijk onwenselijker. De opdracht die kwantumwetenschap ons geeft om bepaalde  zekerheid op te geven en te leren omgaan met nieuwe vormen van onzekerheid vind ik  daarom inspirerend en een toepasselijk zinnebeeld voor een meer persoonlijke en  emotionele opdracht.”

Beide singles staan op het album ‘Hemellichamen’ dat exact over een maand verschijnt op Topnotch.

6 februari 2022
Marc Alenus