Jonas Winterland - Laura

Inlandse Maatjes

Jonas Winterland - Laura

Na Plaats onder de zon (ft. Chantal Acda) verscheen op 18 oktober met Laura een tweede single uit ‘Berichten uit de schemerzone’, het vierde album van Jonas Winterland.

De titel van de song verwijst naar Laura Marling, een songwriter naar wie Jonas Winterland het afgelopen jaar veel geluisterd heeft. Zij slaagt er, aldus Winterland, als geen ander in om verlies te transformeren tot prachtige songs. En ook Laura is erg mooi. Het is ongetwijfeld de meest “poppy” single die Winterland al uitbracht, maar toch graaft de woordenkunstenaar ook dit keer erg diep.

Zelf zegt hij erover: “De melodie voor Laura had ik al een hele tijd liggen, maar voor de tekst vond ik pas inspiratie toen ik mijn sabbatjaar onderbrak voor een benefietconcert in een psychiatrische centrum. Die avond is lang blijven nazinderen. Om te beginnen voelde ik toen pas hoe hard ik het podium miste en hoe belangrijk het voor mij is om mijn ervaringen in songs te blijven gieten…

Laura is een song over mijn favoriete soort mensen: de 'beautiful losers' die geen schrik hebben om te falen, die hun nederlagen als eretekens dragen, die op hun bek gaan en het stof van hun kleren kloppen en opnieuw verder gaan en opnieuw op hun bek gaan en opnieuw overeind krabbelen. Mensen die liever op een gracieuze manier verliezen dan op een lelijke manier te winnen.

Ik heb al vaker geschreven over de kwetsbare, struikelende mens, maar misschien ben ik met de zin ‘Je kan beter mooi verliezen dan winnen zonder glans’ ongeveer tot de kern gekomen van wat ik daarover te zeggen heb.”

Op zijn vierde album ‘Berichten uit de Schemerzone’ dat in januari 2020 zal verschijnen, brengt Winterland verslag uit over een persoonlijke en artistieke zoektocht naar zichzelf. Dat heeft deze keer niet alleen liedjes opgeleverd, maar ook een collectie kortverhalen.

20 oktober 2019
Marc Alenus