inLandse Maatjes 45

inLandse Maatjes 45

Na een rustige week volgde een tsunami aan inlandse releases. Hieronder degenen die ons het meest opvielen.

ILA - Deity

We steken het niet onder stoelen of banken: wij zijn fan van ILA. De donkere, unheimliche muziek vertolkt perfect de tijdsgeest en we hadden onlangs een mooi gesprek met frontvrouw Ilayda Cicek over het recente album 'Felt'. Daarop vind je ook dit zinderende Deity. Wil je weten waarover het nummer gaat? Check dan zeker het interview, maar vooral: dompel je onder in de muziek via onderstaande video vol live beelden die een goed beeld geven van hoe het er aan toe gaat op een optreden van deze spannende band.

Vito - Berlin

Debuutplaat, ‘The Restless Kind’ verschijnt in maart 2022 op On The Level, maar nu is er na Wanna Make Love ook al Berlin, de tweede single met op de flipside Yellow For Black dat niet op het album zal staan, maar mooi past bij de A-kant. Met de twee ep’s ‘Man With Feelings’ en ‘Cheesy’ liet de band rond Vito Dhaenens al horen wat ze in de mars hebben en met deze twee tracks lopen ze nog verder op het melancholische Americanapad. Dat de band zo straf klinkt, hoeft niet te verbazen. Hij bestaat momenteel uit Ramses Van Den Eede (Mooneye, Teen Creeps), Nathan Ysebaert (Shht), Maxime De Vos, Timotheus De Beir (Whorses), Mauro Bentein (LAGUNA), Renaud Oudenaerde en Vito himself.

Forester – Smile

 

We leerden hem kennen als Wout, maar nu Wout Vantieghem opgepikt werd door Michiel Libberecht van Mooneye, gaat hij professioneel door het leven als Forester. Debuutsingle Smile gaat over doorgaan op slechte momenten en is gebaseerd op de mythe van Sysyphus, iets wat je ook kan zien in de clip van Luka Galle van In The Dark Films, want de clip eindigt waar hij begon.  

Op Smile laat Vantieghem horen dat hij een stem heeft die eruit springt, iets wat mooi meegenomen is. Bovendien heeft het nummer een energie en een dynamiek die redelijk onweerstaanbaar is. Het doet enigszins denken aan de eerste singles van Geppetto And The Whales, maar dan iets minder folky en meer Britpop. Als Smile representatief is voor de rest van debuutplaat ‘Laughing In The Mirror’, zou Forester wel eens groot kunnen worden.

EDGES – First Round

Het nieuwste paardje in de stal van Igloo Records is Brussels gitarist Guillaume Vierset (zie ook Harvest Group, LG Collective,…). Hij heeft met EDGES een gloednieuw project in de steigers staan. Met niemand minder dan Jim Black (US, drums), Anders Christensen (DK, bas) en Dorian Dumont (BE, keys) aan zijn zijde exploreert hij de grenzen (en overlap!) tussen (prog)rock en jazz.

Met de ep ‘First Round’ lost het viertal op 19 november het eerste luik van ’The End Of The F***cking World’, de eerste plaat die in najaar 2022 verschijnt. De eerste single uit de ep, de openings- en titeltrack, komt met een vette videoclip en is hét bommetje van de plaat. De instrumentale oorwurm klinkt gebald en stevig, heeft hoekige riffs, die de strijd aangaan met pittige drums, en is tegelijk catchy en beukend.

Op 4 december stelt het kwartet de ep voor in BOZAR, maar Nederland krijgt de première de dag ervoor in De Ruimte, Amsterdam op het Space Impro Festival.

Sunday Charmers – Let Down

Gordon Delacroix

Na twee jaar afwezigheid slaan de Sunday Charmers hard toe en nemen ons ze ons willens nillens mee naar de dansvloer met de single Let down. De Brusselse groep legt een moderne groove neer en knipoogt naar de romantisch-kosmische popklanken uit de jaren zeventig en tachtig. Episch en overweldigend tegelijkertijd.

De track komt met een clip, geregisseerd door KLUUT (Great Mountain Fire, Saudade, ...). Die volgde de band met de camera in de hand. We volgen een gebroken hoofdpersoon die, niet in staat om de sleutel te vinden om uit een plek vol herinneringen te komen, gedwongen wordt zijn duistere gedachten onder ogen te zien. Deze worden belichaamd door de leden van de groep.

Tonsils – Never Felt Better

Cathy Borgions

Na een wereldwijde pandemie en bijhorend uitstel van een dik anderhalf jaar dan toch geen afstel. Op zaterdag 11 december brengt Tonsils tijdens een releaseshow in Muziekodroom, Hasselt dan eindelijk de vinylversie van derde langspeler 'Nightmares' uit.

De nieuwe plaat, die wel reeds van net voor de zomer digitaal beschikbaar is, stelt onze vreemde tijden in vraag: in twaalf tongue-in-cheek-popsongs schetst ze levendige beelden van uit de hand gelopen A.I.-experimenten, mondbeademende wereldleiders en leven na de dood.

Om de release te vieren, kreeg één van de centrale nummers, Never Felt Better, een clip die eruit ziet als een computerspel. Die kan je hieronder bekijken (als je kan stilzitten tenminste).

Jaan Hantson & Aurealma - Bloodlines

De naam Jaan Hantson heb je misschien al eens gelezen op deze pagina’s. Deze jonge producer en songsmid bracht al een paar goede singles uit. Voor de nieuwste volgde hij zijn bloedlijn en kwam hij uit bij zijn nicht Lotte Auer, beter bekend als Aurealma. Samen maakten ze het persoonlijke en toepasselijk genaamde Bloodlines. De track ligt een beetje in het verlengde van wat Lili Grace maakt (ook al een band met een familieband). Alleen hier geen klarinet, enkel beats en de twee stemmen die rond elkaar wentelen.

14 november 2021
Marc Alenus