Inlandse Maatjes 2018 (6)

Inlandse Maatjes

Eigenlijk zouden we hier gewoon een "animated GIF" willen zetten van een jongetje dat enthousiast in zijn handen klapt. Zo enthousiast zijn we over de nieuwe singles van King For A Day, Rumours, Tristan, Mugwump en Skiska Skooper. En dan is er nog dat toetje dat ons werd geserveerd door Lieven Van Pée van De Beren Gieren... Waar wacht u nog op: scrollen, lezen, luisteren!

De geur van een oude diesel en verbrand rubber sijpelt je neusgaten binnen? Geen paniek, het is de nieuwe van King For A Day die daarvoor verantwoordelijk is. Zonder twijfel niets voor wie veilig in de lage emissiezone wil blijven, maar voor wie houdt van jagende orgeltjes, gierende gitaren, ronkende bassen en daverende drums zorgt deze track weer voor een oorgasme.Rumours houdt van de letters “s” en “o”. Hun vorige single begon er mee en zag je eerder in deze rubriek verschijnen (Somebody) en voor hun nieuwe track beperken ze zich tot deze twee letters. Ook de sound van So is redelijk minimalistisch met de stem van Hannah Vandenbussche in de hoofdrol en daarrond elektronica die tegelijk koud en warm blaast. Wij moeten denken aan Nice in de regen om de een of andere reden: chic en tegelijk troosteloos; zoiets.

Beetje zelfde sfeer in de nieuwe van Tristan, maar dan eerder lentefris dankzij de fluitende vogeltjes op de achtergrond. En de jazzy drums van Gert Malfliet doen dan weer grootstedelijk aan hoewel er in onderstaande clip bij Brompooster enkel weidse landschappen, zware luchten en kabbelende zeeën te zien zijn. Isolde Van den Bulcke akaTristan laat zich duidelijk niet in een vakje stoppen. Over een maand komt haar ep ‘Illusje’ eraan. De verwachtingen liggen hoog.

Ook niet voor een gat te vangen: Mugwump. Sinds een jaar of twee opereert Geoffroy Mugwump in een band samen met Thomas Stadnicki, Lukaas Melville en Stephne Fedele. Er was al eerder de ep ‘Metempsycho’ en het album ‘Unspell’ en op 14 april komt daar een tweede album bij dat ‘Drape’ zal heten. De eerste track daaruit heet No Trepidation. Dat is – geen verrassing – een snelle, donkere hybride die slalomt tussen postpunk en drum’nbass. Aan het stuur zit een sound-a-like van Mark Lanegan en Ghostpoet. Dat het een spannende rit is, zal wel duidelijk zijn. Op de dag van de release blaast Mugwump verzamelen in de Beursschouwburg van Brussel. Later, in juni, volgen er nog meer shows in de Kinky Star te Gent en de Singel van Antwerpen.

“I’ll rip your heart out / Flush you out / Then let you in / I’ll drag the tv through your brains”, zo begint Pink Harlot van Skiska Skooper. Niet voor pussy’s dus en dan heb je die vervormde stem en die hagelstorm van overstuurde gitaar en drums-met-veel-cymbalen er nog niet bij gehoord. Het is duidelijk menens voor dit drietal uit Diest dat binnenkort bevalt van een eerste album ‘Universal Space Shifter’. Liefhebbers van de betere noise houden best deze release van SS-Records in de gaten en Kapitan Korsakov en Steak Number Eight worden alvast een beetje bleek rond de neus.

Bij wijze van toetje serveren we je ook nog de knappe Vectrex remix van Luister van Eefje De Visser. “Wat? Een Hollands exemplaar tussen de maatjes?”, horen wij u schreeuwen. Jawel, maar deze herwerking komt dan ook van Lieven Van Pée, bassist bij De Beren Gieren en deze Gentenaar schoot een pak bubbels in deze akoestische parel alsof hij het aan een sodastream van elektronica legde.

12 februari 2018
Marc Alenus