Inlandse Maatjes 2018 (2)

Inlandse Maatjes

Wat een mooie week, deze week, met vier topsingles van eigen bodem die je niet mag missen. Blijmakers van dienst zijn deze week Rumours, Sun Gods, Slow Pilot en Pale Grey.

Een vleugje exotisme met steeldrums en zuiderse, lome ritmes, bezwerende zang en moderne elektronica, ziedaar de ingrediënten van de heerlijke, nieuwe single van Rumours, de band van Hannah Vandenbussche (ex-The Spectors/ Monami), met ook Stefanie Mannaerts van Brutus, Jonas Boermans en Pieter-Jan Cools. Voor de gelegenheid werkte het viertal samen met Pop Dirty en dat pakt zeer goed uit. In maart komt hun album ‘Megamix’ er aan. We kijken er al heupwiegend naar uit.

Voor de tweede keer in deze rubriek: Sun Gods, de Vlaamse evenknie van Bear’s Den, gevormd door Brent Buckler, Sander Cliquet, Vincent Lembregts en Marijn Geerts. Sun Gods klinkt groots, meeslepend en troostend, ook nu weer; zeker aan het eind, wanneer het B.O.B.-koor invalt. De productie was in handen van Roel De Bruyne (Ides Moon) en dat levert een song op als een warme zomerwind die de echo kilometers ver meevoert. Bij de song hoort ook onderstaande videoclip, geregisseerd door Billie Vos (zangeres bij Dolores) die de band toont in een rijk herenhuis waar het af en toe feestelijk en zelfs bacchanaal aan toegaat, maar waarin Buckler zich vooral een buitenstaander voelt.

Sun Gods kan je live aan het werk zien op Ik Zie U Graag op 6 en 7 april.

Een tijdje geleden kwam het nieuws dat Slow Pilot, de band rond Pieter Peirsman (o.a. Hooverphonic) eindelijk werk maakte van een album. Die plaat komt in maart uit via Starman Records, maar deze week was er al een eerste single. Het verrassend uptempo Anyone kon je al horen op Radio 1 en laat de band horen van zijn meest catchy en psychelische kant. De single werd geproducet door Jasper Maekelberg en gemixt door Jo Francken en dan weet je dat het onmogelijk fout kon lopen, zeker niet in combinatie met het songschrijverstalent van Peirsman.

Toen we ‘Waves’, de plaat van Pale Grey besproken in oktober van vorig jaar, waren we vooral lyrisch over de track Late Night, een samenwerking met de Amerikaanse rapper Serengeti. En kijk eens aan: de band perste de song op een single. “Een onwaarschijnlijke cocktail van elektronica, hiphop en folkviolen; een krachttoer waaraan de Franse producer Yann Arnaud (Air, Phoenix,...) de handen wellicht vol heeft gehad, maar die heel goed uitpakt en gerust naast La Tribu De Dana van Manau kan staan”, zo schreven we toen en daar nemen we geen letter van terug.

De clip was al eens ons #dagelijksbrood deze week, maar we delen hem hier nog een keer met veel plezier.

14 januari 2018
Marc Alenus