inLandse Maatje 47

inLandse Maatje 47

Deze week bracht een gunstige wind ons weer heel wat mooie klanken uit alle hoeken van Belgenland

Op 11 februari 2022 komt de debuut-ep uit van The Shadow Machine en die zal verrassend genoeg ‘Cities Of Light’ heten. Verrassend, niet alleen omwille van de bandnaam. Wie frontman Jo Geboers wat volgde de voorbije jaren en de singles Thirst en Blind oppikte, weet dat de band eerder donkere, intieme songs brengt. Maar kijk: Disengaged heeft wel een hoopvolle, lichte ondertoon. Hij gaat dan ook over hoe je uit het overwinnen van een (relatie-)crisis nieuwe hoop kan putten om een volgende te overleven. Mogen we dit een kerstsingle noemen zoals Leave A Light On van Marble Sounds er ooit eentje was?

Een rustige dag kan zomaar veranderen in een orkaan aan emoties. Vraag het dezer dagen maar eens aan de gemiddelde schooldirecteur die klas na klas ziet uitvallen door corona en zijn dagen vult met het opbellen van ouders om hun oogappel van school te komen halen om dan hun shit te moeten aanhoren. Maar soit, daar gaat Hurricane van garageband Till Morninglight niet over. Deze oorwurm gaat over de kracht van de natuur, maar misschien gaat een van de vijf andere songs die ze verzamelden voor hun aankomende ep wel over hun schoolse avonturen. Bij Horza Records weten ze het al, want zij brengen het schijfje uit. Hier is alvast het proevertje!

Merol, Eefje De Visser, Froukje, Aafke Romeijn, Roosbeef,… het lijstje Nederlandstalige synthpopdames is stilaan indrukwekkend, maar ook bij ons duiken er gelijkaardige klanken op. Wij hebben COZIN en Muri, toevallig wel twee bands waarin Muriel Boulanger actief is. Bij Muri laat ze zich omringen door Eline Flintrop en Jonathan Callens (Wasdaman, Sarah Ferri, Kiss The Anus of a Black Cat) en brengt ze lichtjes surrealistische, maar toch gevoelige pop. Na Ik Ken Je Niet Meer en Even Stil klopt Muri weer aan onze deur met Golven, een lied over twijfels en over hoe die te overwinnen. En wij openen die deur maar wat graag voor hen!

Onlangs stond RHEA in een uitverkochte AB met twee bands in het voorprogramma. Lector. was daar niet bij, maar het was ongetwijfeld een goed idee geweest, want met Lies, Arizona en Heart heeft dat trio ook al drie puike powerrocksingles uitgebracht en hier is er weer één die perfect in het straatje van Royal Blood, Audioslave en QOTSA past. Maar vergis je niet: behalve rocken als de besten, hebben deze jongens ook iets te vertellen. Of beter: iets te vragen, want Do You is behalve een uitnodiging tot headbangen ook een uitnodiging om eens na te denken over wat belangrijk is in het leven. We zouden wel willen, maar we worden weggeblazen door de lekkere riffs.

In het vermaledijde jaar 2020 bracht G A U S S het album ‘Heartbeat’ uit. De plaat werd uiteindelijk wel voorgesteld in Minard, maar kreeg toch niet de weerklank die ze verdiende. Met Chase The Lights neemt de band ons terug mee naar de show in Minard en naar het album waarvan de single werd geplukt, maar richt ze zich ook op de toekomst: “We’ll go far, we’ll go faster. We don't stop, we don't hold back. We'll chase the lights,” zingt Mati Le Dee in het refrein. “That’s the spirit,” zeggen wij

Vorige maand maakten we kennis met Imaginary Sister, een nieuw duo bestaande uit Vik Hardy (Tamino, Tsar B) en zangeres Kathy Vanhout. Zij brachten toen de donkere murderballad White Socks uit als debuutsingle. Nu zijn ze terug met Exceptionally Pretty, een nummer dat ze al in 2015 schreven, maar toen een poosje in een lade bleef liggen. In een kleine BnB in Mondello (Sicilië) schreven ze er nieuwe arrangementen voor en namen ze er een tiental versies van op. Uiteindelijk haalde de eerste, meest pure take het en hoe terecht dat is, kan je hieronder horen.

Stijn Doumen bracht begin dit jaar, in volle coronatijd zijn debuutsingle uit als Stice. Beyond Repair heette die en hij vatte de toestand perfect samen in geluid en tekst. Negen maanden later is hij zelf toch gerepareerd en brengt hij Opposites Reversed uit, een pletwals waarmee de nog maar negentienjarige muzikant ruwe gitaren, industrial samples, donkere synths en emotionele vocals tot een geheel perst waaraan fans van Doodseskader, NIN en Alice in Chains zeker niet aan kunnen weerstaan. Gemaakt om luid af te spelen.

26 november 2021
Marc Alenus