Het kruim van Cactusfestival 2022

Het kruim van Cactusfestival 2022

Tijdens het tweede weekend van juli, 8, 9 en 10 om precies te zijn, kan je na twee jaar onderbreking opnieuw terecht in het feeërieke Minnewaterpark van Brugge voor het Cactusfestival. Aan de formule is niks veranderd: één podium, één programma van nationale en internationale topartiesten die elk één volwaardige concertset spelen en een ruim aanbod voor de hongerige en dorstige festivalganger. Wij pikken per festivaldag twee acts uit het aanbod die misschien nog net iets meer de moeite zijn dan de andere.  

Vrijdag

Op vrijdag zijn Belle And Sebastian en Robert Plant & Alison Krauss de headliners. Belle And Sebastian (23u45 - 01u00), de band rond frontman Stuart Murdoch, groeide in drie decennia gestaag uit tot één van de meest geliefde indiepopgroepen met zowel artistiek als commercieel succes. Daarenboven is Belle And Sebastian de ultieme indie-nerdband, waarnaar duchtig gerefereerd wordt in films als ‘500 Days Of Summer’ en ‘High Fidelity’ en waarvan de nummers de soundtracks sieren van series als ‘Big Little Lies’, ‘The O.C.’, ‘One Tree Hill’ en ‘Gilmore Girls’. Deze keer komen ze met het nieuwe studioalbum ‘A Bit Of Previous’ onder de arm naar Brugge. Daarop blijft het recept van piekfijne melodieën en meevoerende lyrics ongewijzigd en mikken ze als vanouds naar een glimlach op je gezicht en melancholisch wegdromen. 

De samenwerking tussen Robert Plant & Alison Krauss (21u50 - 23u10) mag zonder meer uniek genoemd worden. Robert Plant hoeft weinig introductie als zanger en frontman van Led Zeppelin. Alison Krauss is vocaliste en violiste, maakte naam binnen de country en bluegrass en verzamelde doorheen haar carrière als zevenentwintig grammy's. In 2007 werkten ze voor het eerst samen op ‘Raising Sand’, dat meteen door pers en publiek in de armen werd gesloten. Met het nieuwe ‘Raise The Roof’ komt er na veertien jaar eindelijk een vervolg aan de samenwerking. Het resultaat is een trip back to the roots, met eigenzinnige blues, soul, country en folk. 

Zaterdag

Zaterdag belooft het vroeg op de dag al een feestje te worden, als de heren van De Jeugd Van Tegenwoordig (15u00 - 16u00) het podium bestijgen. Sinds ze met Watskeburt?! de soundtrack maakten van een generatie, drukten Faberyayo, Vieze Fur, Willie Wartaal en beatsmid Bas Bron onophoudelijk een stempel op de muziekscene van de lage landen. Met onverwoestbare hits als Sterrenstof, Get Spanish, Manon en Hollereer maakt de Nederlandse hiphopformatie ondertussen deel uit van het collectief geheugen. De Jeugd Van Tegenwoordig staat voor inventiviteit, humor en rebelsheid. Met een flinke portie branie en volksmennerij, spelen de Amsterdammers traditioneel elk podium en festival plat.

Dat Ben Harper & The Innocent Criminals (21u40 - 23u00) een speciale band heeft met ons land is een understatement: Hij beleefde er jaren geleden zijn eerst grote optreden buiten de VS en keert dan ook telkens graag terug naar België. Ben Harper wordt samen met Jack Johnson en Donovan Frankenreiter als één van de patroonheiligen van de surferscene gezien. In 1994 kwam hij binnen langs de grote poort met debuut ‘Welcome To The Cruel World’. Twee decennia later is hij een wereldwijd gerespecteerd en geëngageerd singer-songwriter en multi-instrumentalist, die het slide gitaar spelen tot een hogere kunstvorm verheft. Op het podium etaleert Harper die veelzijdigheid met evenveel bravoure als op plaat en tekent hij voor concerten die de sfeer van het strand en de ondergaande zon oproepen zonder aan diepgang in te boeten.

Zondag

Nordmann (13u35 - 14u35) is alvast een reden om zondag vroeg naar het Minnewaterpark af te zakken. Sinds de zilveren medaille op Humo’s Rock Rally 2014 is Nordmann met een combinatie van power-jazz en rock uitgegroeid tot een vaste waarde in onze vaderlandse scene. Laatste plaat ‘In Velvet’ is een coherente, compact klinkende plaat waarop de persoonlijke evolutie van de aparte muzikanten en de invloed van omzwervingen bij andere projecten hoorbaar is in het geheel. Songs en melodie staan centraal, terwijl het instrumentarium werd uitgebreid met drumcomputers en synths om de meest wilde ideeën vorm te geven. Live weten de heren de songs bovendien nog dat beetje extra mee te geven en zijn ze niet vies van een vleugje improvisatie. 

Richard Hawley (21u40 - 23u00) heeft doorheen de jaren, los van trends, een eigen plaats binnen de Britse muziekscene weten te veroveren als songwriter, gitarist en karaktervol crooner. Na een passage bij Britpopgrootheid Pulp bracht Hawley in 2001 solodebuut ‘Late Night Final’ uit. Later volgden nog zeven platen, waaronder ‘Coles Corner’, met daarop de hit Tonight The Streets Are Ours. Daarnaast is hij een veelgevraagd compagnon de route met samenwerkingen met Arctic Monkeys, Nancy Sinatra, Elbow en Manic Street Preachers op zijn naam. Hawley heeft het repertoire en de attitude waarmee men een onvergetelijke liveset opbouwt.

Meer info & tickets: www.cactusfestival.be.

29 juni 2022
Patrick Blomme