H A S T - Photonic

H A S T - Photonic

Op 5 februari verschijnt ‘Ubi Sunt’, de nieuwe ep van H A S T. Beluister de tweede single Photonic.

Zonder laarzen over een modderig pad lopen, of zonder veiligheidstouw aan een trapeze slingeren, zo voelt een beluistering aan van de muziek van het rockjazz collectief H A S T rond altsaxofonist Rob Banken.

Hun nieuwe, aankomende ep ‘Ubi Sunt’ (waar zijn… zij?) schreven ze in volle coronacrisis en de titel is dan ook een deel van de Latijnse vraag “Ubi sunt qui ante nos fuerunt?” (Waar zijn zij die voor ons waren?’). Dit soort vraagstelling evolueerde tot een stijlfiguur in de Middeleeuwse poëzie, die voornamelijk werd gebruikt in de toen populaire elegieën (een verwijzing naar ‘Elegy’, het debuutalbum van H A S T), maar nu is de brug naar de vereenzaming tijdens corona niet ver weg: waar zijn onze vrienden, onze ouders, onze grootouders?

Misschien wel voor hun beeldscherm en daar zou Photonic, na Tuffe, de tweede single uit de ep, wel eens naar kunnen verwijzen, want een van de toepassingen van de fotonica zit in beeldschermen, webcams en dergelijke.

Hoe dan ook is ook Photonic weer een dollemansrit met de gekende bokken die de kar trekken: de altsax vanRob Banken, de gitaren van Artan Buleshkaj en Roeland Celis, de contrabas van Cyrille Obermüller en de drums van Elias Devoldere.

10 januari 2021
Marc Alenus