H A S T - Tuffe

H A S T - Tuffe

Vergeet alles wat je denkt of weet over jazz met H A S T.

Wie twee jaar geleden de tanden zette in ‘Elegy’, de debuutplaat van H A S T herinnert zich vast nog hoe die tanden één voor één uitvielen. Dit was een revolutie waarvoor ze in menige, door dictators geteisterde landen voor op de knieën zouden vallen uit bewondering.

H A S T speelt jazz, maar dan op zo'n manier dat je het nog nooit hoorde. Het was een dikke fluim in het gezicht van de easy listening jazz. Spuwen heet in het Limburgs “tuffen” en kijk: ook de nieuwe single is een zorgvuldig bij elkaar geschraapte rochel. Hij heet zelfs Tuffe.

Bas, drum en altsax spelen hier een spel zonder regels, de eenvoudige gitaarintro wordt een tong gedraaid door de sax en voor die daar goed en wel van bekomen is, wordt hij de grond ingeramd door de ritmesectie. Als het elektrische broertje daarna stennis komt schoppen, staat de rest er even bij met open mond, maar daarna is het hek pas goed van de dam.

De aankomende ep van H A S T heet ‘Ubi Sunt’, BDW-taal voor “Waar zijn…” Reken maar dat je je af en toe afvraagt waar je zelf bent. H A S T maakt muziek die niet bang is te verdwalen. Enkel wie dat ook niet is, trekt nu de stapschoenen aan en drukt op play.

11 oktober 2020
Marc Alenus