Flashback 1996: Jarvis Cocker stormt podium op tijdens optreden Michael Jackson

Flashback

Michael Jackson kwam tijdens de Brit Awards in 1996 niet alleen een ‘Artist Of A Generation’ award in ontvangst nemen. Hij had ook een heuse show voorbereid op Earth Song; een pompeus en tegelijkertijd episch nummer waarbij hij de milieuproblematiek probeerde onder de aandacht te brengen. Een dronken Jarvis Cocker vestigde tijdens het optreden echter de aandacht op iets helemaal anders.

Michael Jackson genoot in de jaren negentig wereldwijde naam en faam, helaas niet altijd in positieve zin. De King Of Pop stond altijd op de voorste rij wanneer het ging om mensenrechten en rassendiscriminatie, terwijl veel mensen zich afvroegen hoe hij in godsnaam aan dat blank velletje kwam. Ook zijn liefde voor kinderen kreeg een macaber schaduwkantje, toen hij beschuldigd werd van kindermisbruik. Het leek dan ook heel onwaarschijnlijk dat Michael Jackson nog op een podium zou staan met jonge kinderen aan zijn zijde; tot op de Brit Awards in 1996.

Terwijl de entourage van Jackson al enkele jaren druk bezig was met het oppoetsen van zijn besmeurde imago, dachten ze dat het een goed idee zou zijn om Jackson naar voor te schuiven als de wereldster, die mensen bewust moest maken van de steeds belangrijker wordende problemen omtrent het milieu. Een meesterzet, alleen draaide die bewuste avond helaas niet helemaal uit zoals gepland.

Tijdens Earth Song werd het Brit-podium volgestouwd met jonge kinderen, die de opdracht kregen er verdrietig en vooral uitgehongerd uit te zien. Dat allemaal terwijl ze vol verwondering staarden naar Jackson, die voor de gelegenheid gekleed was alsof hij net van het kruis was gehaald, met daaronder lange, witte gewaden die van hem de nieuwe Messias – of zeg maar gewoon: Jezus Christus - van zijn generatie zouden maken.

Tijdens de show werd op een gegeven moment ook de muziek stiller gezet, waarop Jackson het publiek trakteerde op enkele omvangrijke feiten omtrent onze aarde: “Did you know that an area of tropical rain forest the size of six football fields is burned every minute?” Of: “Did you know that every hour three hundred children die from hunger?” Maar het was uiteindelijk de vraag “Did you know that three million children die every minute?”, die de nodige wenkbrauwen deed fronsen. Drie miljoen kinderen elke minuut? Zijn dat er niet vier biljoen op één dag?

Ondertussen keek Jarvis Cocker, frontman van britpopband Pulp, van aan de zijkant van het podium gedegouteerd toe. Zijn band was namelijk genomineerd voor vier awards, maar ze moesten telkens hun meerdere herkennen in enerzijds Take That, die met de award voor beste single was gaan lopen, en Oasis, die op dat moment de band van het moment was dankzij hun album ‘(What’s The Story) Morning Glory’ en bijhorende single Wonderwall.

Te dronken om de gevolgen in te schatten, zag Cocker plots een opening op het podium. Laverend tussen de kinderen, baande Cocker zich een weg naar de voorkant van het podium, alwaar hij verschillende keren zijn navel en zijn kont toonde aan het publiek en daarbij enkele vreemde windgebaren maakte. Een achtergronddanser zag het gevaar – of was het een vermomde bodyguard? - en verwijderde Cocker hardhandig van het podium terwijl Jackson zich op dat moment in een lift bevond, klaarblijkelijk opstijgend naar de hemel. Een absurd stukje tv.

Cocker werd opgepakt op verdenking van het plegen van een aanslag en werd ook beschuldigd voor het verwonden van enkele kinderen tijdens zijn raid op het podium. Michael Jackson was naar eigen zeggen: “Sickened, saddened, shocked, upset, cheated and angry”, en ook de wereldpers was niet mals voor de actie van Cocker. Gek genoeg stonden collega-muzikanten zoals Brian Eno en het Britse volk - behalve enkele Michael Jackson-fans - dan wel weer aan zijn kant. Heel wat Britten tekenden zelfs een petitie om Jarvis Cocker tot ridder te laten slaan.

Hijzelf beweerde altijd dat het alcoholgebruik van de avond hem dat laatste zetje had gegeven, maar dat het ongetwijfeld om een protestactie ging: “He was pretending to be Jesus! I’m not religious but I think, as a performer myself, the idea of someone pretending to have the power of healing is just not right. Rock stars have big enough egos without pretending to be Jesus – that was what got my goat, that one particular thing.”

17 februari 2016
Joris Roobroeck