De Pukkeltips voor zaterdag

Voorbeschouwing

Naar goede gewoonte grasduinen wij ook nu weer door het programma van Pukkelpop op zoek naar de meest veelbelovende zaadjes in de oogst. U krijgt er van ons voor elke dag een paar voorgeschoteld. Even laten weken en dan met smaak opeten; of gewoon links laten liggen. Zoals u zelf wil.

ZATERDAG

Kunnen we er vroeg uit op zaterdag, dan staan we om half een in De Castello voor Pixx. Ze was in februari onze Queen For Tonight en charmeerde met het slimme album ‘The Age Of Anxiety’, de soundtrack bij alle eiercrisissen, terroristische aanslagen en piemelgevechten tussen dwaze leiders. Deze eenentwintigjarige scheert haar oksels niet en brengt niet de makkelijkste muziek, maar net daarom verwachten we veel van haar. Er zijn al genoeg Britney-clonen.

Als er eentje is dat er een beetje uitsteekt op de affiche van Pukkelpop 2017 is het misschien wel Tank And The Bangas. Tank, dat is Tarriona "Tank" Ball, een imposante dame met een stem als een klok. Tank And The Bangas komen uit New Orleans en uiteraard zit er dan koper in de legering. Maar staar u daar vooral niet blind op. Ook hiphop, rock, funk en nog een paar genres komen ruimschoots aan bod in de schotels, die dit gezelschap opdient. Nog een belangrijk ingrediënt: deze band houdt van live spelen; en dan bedoelen we er echt gek op zijn.

Een van de platen waar wij vorig jaar wild van waren was ‘Utopia Defeated’ van D.D Dumbo. Zijn passage in de Club willen we dan ook onder geen beding missen. Achter de ietwat ongelukkige artiestennaam schuilt de Australiër Oliver Hugh Perry en wat die man allemaal aan klanken en genres tevoorschijn tovert zonder de groove uit het oog te verliezen, is ongelooflijk. Niet voor hokjesdenkers dus, maar wie het graag wat spannend heeft, zal hier ongetwijfeld aan zijn/ haar trekken komen.

Als u nu nog niet weet dat Preoccupations de doorstart van Viet Cong is, dan vermoeden wij dat u net terug uit de dood bent opgestaan. Er was immers geen ontkomen aan de berichten omtrent de naamsverandering van de postpunkband, die ons van bij het eerste optreden in de greep had. Toegegeven, niet alle optredens, die we van hen zagen, waren even boeiend, maar desondanks blijft die eerste, goede indruk bestaan en hebben wij dus al gezien dat ze het op een podium kunnen. Nu is het een kwestie om ook onder de nieuwe naam van jetje te geven. De rest komt dan wel vanzelf.

Jazz op Pukkelpop? Ja, “kinda” met Badbadnotgood bijvoorbeeld, het Canadese kwartet dat nog maar pas een nieuw album uit heeft, een ‘Late Night’-compilatie die zo vers is dat we hem nog niet helemaal konden beluisteren. Maar natuurlijk zullen ze vooral putten uit ‘IV’ , de plaat van vorig jaar waarop ze ook al met tal van andere artiesten samenwerkten. Hoe dat live klinkt, zullen we u later kunnen vertellen, maar het is nu al zeker dat hun mix van jazz en hiphop verfrissend zal klinken tussen al het rockgeweld.

Er zijn er die de nieuwe plaat van At The Drive-In wel kunnen smaken; anderen zeggen dat ze niet meer het niveau halen van het alom gevierde ‘Relationship Of Command’. Wij zeggen gewoon: ga dat zien. Niet elke dag krijg je de kans om deze punklegendes nog eens aan het werk te zien. En voor het zelfde geld houden ze het over vijf dagen voor bekeken. Het zou niet de eerste keer zijn. Wij zullen er in elk geval staan als Cedric Bixler en Omar Rodriguez de krullen gaan kruisen.

16 augustus 2017
Marc Alenus