Concertgids 16 t/m 29 september 2019

Concertgids

Concertgids 16 t/m 29 september 2019

Het is nog voorzichtig dat de zaalconcerten opdoemen uit de festivalmist, maar desondanks staan ze er al wel. Wij maakten voor u alweer een mooie selectie.

Wie: GLENN HUGHES

Wanneer/Waar: 16 september 2019 / Het Depot, Leuven

Wat: nostalgische reis door het Deep Purple-verleden van de protagonist

Waarom: Hij was bassist van Deep Purple in de glorieperiode van de hardrockpioniers, maar eigenlijk gaf hij de voorkeur aan zingen boven bas spelen. Daartoe kreeg hij later de kans in talloze, zij het minder succesvolle andere projecten. Maar hier ligt het enigszins anders. Op Graspop liet hij al zien die Purple-songs wel degelijk onder de knie te hebben. Dan is dit voor de iets ouderen onder de muziekliefhebbers een unieke kans om nog eens in de buurt te komen van de songs, die zijn vastgeschroefd in het collectieve, muzikale geheugen.

 

Wie: CULTDREAMS

Wanneer/Waar: 17 september 2019 / Kavka, Antwerpen

Wat: Op de grens van shoegaze en grunge balancerend duo.

Waarom: Dit vrouw-man-duo schrikt er niet voor terug om extremen op te zoeken, maar evengoed houden ze het bijzonder klein. Op de laatste plaat breken ze een lans voor mentale gezondheid zonder daarbij een blad voor de mond te nemen. En dat vullen ze in met breed uitwaaierende, instrumentale partijen. Ongetwijfeld moet dit ook op het podium goed zijn voor spannende momenten.

Al een tikkeltje geprikkeld door die omschrijving? Dan hoef je niet eens zo'n zwaar risico te nemen. Want organisator MCLX organiseert dit concert volgens het pay-what-you-want-principe. Je hebt dus (zo goed als) niks te verliezen.

 

Wie: HELMET

Wanneer/Waar: 17 – 18 – 19 september 2019 / Trix, Antwerpen – Muziekodroom, Hasselt – Wilde Westen, Kortrijk

Wat: Baanbrekende proto-post-hardcore- en pre-kinderlijke nu-metal-band uit de nineties.

Waarom: Vergeet Betty van Big Brother, enkel 'Betty' van Helmet doet er toe! De band rond Page Hamilton is jarig en viert die drie decennia door in dertig steden telkens dertig songs te spelen. De best denkbare nostalgische trip voor Helmet-fans én de best denkbare introductie voor Helmet-neofieten.

 

Wie: WINTERSLEEP

Wanneer/Waar: 19 september 2019 / Trix, Antwerpen

Wat: Intussen toch al oudgediende, Canadese gitaarrockers, die hier nog steeds geen voet aan wal gekregen hebben.

Waarom: De langspelers van deze band hebben de neiging om te schommelen en – het moet gezegd – de meest recente is zeker niet de beste. Maar daartegenover staan dan fantastische albums als 'Welcome To The Night Sky' en 'New Inheritors', die ons alvast verslaafd maakten aan deze band. Door de jaren heen zagen wij hen al een paar keer aan het werk en zelden werden we daarbij ontgoocheld, ook niet met de mindere songs. Dus ook deze keer zijn wij er weer graag bij.

 

Wie: AMANDA PALMER

Wanneer/Waar: 20 september 2019 / De Roma, Antwerpen

Wat: zwaar onderschatte, bijzonder vrijdenkende dame, die lak heeft aan alle regels

Waarom: Als Amanda Palmer kan shockeren, dan zal ze dat doen. En liefst zo subtiel mogelijk. Naakt op de hoes van een plaat (voor zover dat al schokkend is): geen probleem. Met een stevige kater op het podium: moet kunnen (zelf meegemaakt). Maar daartegenover staat ook steeds een show om door een ringetje te halen. En haar fans liggen bijna letterlijk aan haar voeten. Deze keer zal het allemaal iets meer ingetogen zijn, want ze keert een klein beetje terug naar de Dresden Dolls-roots (zij het zonder drums). Ze doet het immers enkel met piano (en ook nog ukelele). Genoeg om bijzonder interessant te zijn dus.

 

Voor #GRATISTICKETS moeten wij u doorverwijzen naar de clubviziers die wij de vorige we(e)k(en) hebben gelanceerd voor NOSTA en Het Bos. Daar vindt u vast wel uw gading. Maar hou ook deze rubriek in de gaten. Wie weet vallen er volgende keer wel een paar mooie blozende appelen uit de boom.

Foto: https://www.ticketweb.uk/

15 september 2019
Patrick Van Gestel