Classic Water - Carthage

Classic Water - Carthage

De derde single van Classic Water is weer een zalfje tegen stress.

In september maakte onze Buurgluurder kennis met de Nederlandse band Classic Water via Living Likeness, daarna was er de tedere uppercut It’s Never Easy en nu is er een derde single, Carthage uit de aankomende debuutplaat ‘Concrete Pleasures’ (12 maart 2021).

In die derde single, vergelijkt frontman Tom Gerritsen de opkomst en ondergang van een oude stad met menselijke relaties. Gerritsen is historicus en dat toont hij met mystieke metaforen. In Living Likeness was Pygmalion een inspiratie en nu is dat dus de klassieke stad Carthago en de Romeinse generaal die stond te huilen buiten de stad, terwijl zijn soldaten haar tot de grond toe afbrandden. Hij begreep toen dat ook Rome ooit ten onder zou gaan. Het nummer trekt een parallel tussen de opkomst en ondergang van beschavingen en de opkomst en ondergang van menselijke relaties.

Met de derde single mikt Classic Water op de fans van Bill Callahan, Bedhead en Pinback en net zoals zij, heeft ook deze van Classic Water een paar beluisteringen nodig eer de magie toeslaat, al was het bij ons meteen raak na zo’n drie minuten, toen de repetitieve gitaar en de zachte drumstrelingen ons in een heerlijke roes brachten. Echt weer een zalfje tegen de stress, deze derde van Classic Water!

Voor de twijfelaars kan de clip misschien helpen (de eerste voor de band). De tekeningen voor de video zijn gemaakt door kunstenares Leila Merkofer uit Zürich en zijn geanimeerd door Classic Waters eigen Lotte van Leengoed.

4 december 2020
Marc Alenus