Classic Water - Living Likeness

Classic Water - Living Likeness

Classic Water is er voor fans van Silver Jews, Neutral Milk Hotel en Chat VanGaalen.

Fans van David Berman (Silver Jews/ Purple Mountains) weten vast waar Tom Gerritsen de naam voor zijn band Classic Water vandaan haalde (bij een gedicht van Berman nvdr). De nummers van die band roepen beelden op van autoritten over stoffige achterafwegen, dwars door al lang verlaten dorpen, door een verleden dat al lang niet meer van het heden is en al zeker geen toekomst meer heeft.

De surrealistische woorden van zanger Tom Gerritsen zijn verpakt in nummers vol uitgestrekte instrumentale stukken met verstrengelde melodielijnen, afgewisseld met korte rock-and-roll-achtige uitbarstingen. Eerder bracht Gerritsen folkmuziek uit als The T.S. Eliot Appreciation Society, waarmee hij meer dan 180 optredens speelde in Europa.

Met Classic Water nam hij een debuutalbum op in een veertiende-eeuwse Zweedse boerderij. ‘Concrete Pleasures’ heet het en het komt uit in februari 2021.  Er is wel al een single en daarvan brengen we vandaag graag de lockdownclip. Er is maar een mindere kant aan het nummer als u het ons vraagt en dat is dat het veel te kort duurt.

Living Likeness is geïnspireerd door het verhaal van Pygmalion, de beeldhouwer die verliefd werd op een beeld. In dit nummer wordt de hoofdpersoon ook verliefd, maar loopt het allemaal een stuk minder goed af. Het is een verhaal dat begint met verlangen, maar dat verlangen verwelkt al snel en niet lang daarna volgt de spijt. 

14 september 2020
Marc Alenus