Bat Eyes - 'Bat Eyes'

Bat Eyes - 'Bat Eyes'

Bat Eyes telt al een poos af naar een eerste langspeler, maar voorlopig doen we het met een ep.

27 maart 2020, dat was de dag waarop de eerste single Loria van deze ep uitkwam. Ja hoor, net bij het begin van de coronamiserie. Wat wil je ook met een naam als Bat Eyes? Want was het niet met een vleermuis dat alle ellende begon?

Toeval natuurlijk en we hadden het liever anders gezien voor Koen Wijnant en de zijnen. Met Loria brachten ze zelfs een beetje tijdloze schoonheid in de donkere tijden die zouden volgen. En de band bleef met singles strooien. Vijf waren er in totaal, maar You’re The Breeze, de tweede single in het rijtje, haalde uiteindelijk deze ep niet. Er zal wel een goede reden voor zijn, al waren wij er destijds wel gek op.

Gelukkig valt er met het potige Belly, het uptempo Saving Up en meest recente single I Don’t Mind voldoende te genieten voor fans van Pavement, Broken Glass Heroes en Guided By Voices. Welke richting het voor Bat Eyes uit zal gaan, is nog niet duidelijk, want je vindt hier dus drie onvervalste ninetiesrockers en een zwaarmoediger, trager nummer met weliswaar een scherpe angel in het achterlijf.

Feit is wel dat de combinatie van melancholie en potige rock goed werkt en het album, dat volgend jaar uitkomt, zal wellicht wel in een ninetiessfeertje baden. Want dat lijkt wel het decennium waarin Koen Wijnants, Birger Ameys en Luna De Bruyne zich muzikaal gesproken het best thuis voelen. Laat dat nu net terug hip worden ook!

3 december 2021
Marc Alenus