#bahFestivals - Glastonbury 2005

#bahFestivals - Glastonbury 2005

Hazo, u mist de festivals. We zijn benieuwd waarom. Is het de onmiskenbare geur van Dixi- of Toi Toi-toiletten? Zijn het de veel te dure, ongezonde snacks die u naar binnen werkt met lauw bier uit een plastic bekertje? Mist u het luidgeschreeuwde “Boeren!” op de camping om vijf uur ’s morgens? Bent u gewoon een varken dat graag door naar pis en bier stinkende modder kruipt?

En bent u het nukkige gedrag van miss Lauryn Hill al vergeten op Crammerock 2014? Was u, net als Trixie Whitley, niet pissed op wie enkel omwille van de regen in de tent kwamen schuilen op Leffingeleuren 2013? Ergerde u zich ook niet blauw aan het abominabele geluid op zowat de hele editie van Down The Rabbit Hole 2015?

Geef toe: u was gewoon blij dat u niet op onderstaand festival aanwezig was!

De Britten zijn wel wat gewend, als het op de combinatie festivals en regen aankomt, maar in de vijfendertigste editie van Glastonbury verslikten ze zich toch even.  Een onweersbui testte de grenzen af van zelfs de hoogste Britse lieslaarzen. Een hevige stortvloed, die door de lokale bevolking werd bestempeld als "de ergste storm in vijftien jaar", verpletterde Worthy Farm, waardoor de campings, het festivalterrein en de parkeerplaatsen meer dan een meter onder water kwamen te staan.

Twee podia werden door de bliksem getroffen, toen rivieren van modder de camping vernielden, auto's vast liepen en toiletten omvielen. Die middag klaarde het weer op en op typisch Britse manier, graaiden de ongeveer honderddertigduizend aanwezigen de weinig overgebleven bezittingen bijeen en waadden ze door de rest van het festival, dat nu liefdevol wordt herinnerd als "Farmageddon". Hoewel negen mensen melding maakten van verwondingen en de schade in de miljoenen liep, waren er geen dodelijke slachtoffers.

En ook al waren er best wel goed optredens te zien dat jaar, Glastonbury 2005 was ook de eiditie waarvoor Kylie Minogue moest afzeggen nadat bij haar borstkanker werd vastgesteld en Primal Scream zich van de minst fraaie kant liet zien. De band was al op vrijdag aangekomen met een helikopter, ook al moesten ze pas op de zondag optreden. De bandleden doodden de tijd met monsterlijke hoeveelheden drugs, die nochtans de afkeer voor het festival niet konden onderdrukken en sloten zo af:

In 2012 kende Dour Festival trouwens de eigen moddereditie. Maar ondanks alle miserie van modder tot aan de knieën, festivalgangers die in de onderbroek huiswaarts en met een deken om zich heen huiswaarts moesten keren omdat alle kleren onbruikbaar waren geworden, onmogelijke verplaatsingen en wat dies meer zij, was dit een gedenkwaardige editie, waaraan onze verslaggevers (zie ook hier, hier en hier) met veel plezier terugdenken.

IN THE MUD FOR LOVE ( A film about Dour festival) from BISCUIT PRODUCTION on Vimeo.

 

13 juli 2020
Marc Alenus