Alt-XMas

Alt-XMas

Elk jaar zijn er wel weer enkele alternatieve bands die kerstsingles uitbrengen. De een al onnozeler dan de andere, maar er zijn er ook die echt de moeite waard zijn. Een selectie.

  1. Charlie Bliss & Pup – It’s Christmas And I Fucking Miss You

Onder de douche met Charlie Bliss die samen met Pup zorgde voor een coronaproof clipje en een leuke song.

  1. Phoebe Bridgers – If We Make It Trough December

Phoebe Bridgers bracht een hele ep uit met kerstsongs. Ja, deze meid doet niet aan half werk. Een van de mooiste tracks daarop is een cover van Merle Hagards song If We Make It Through December. Of hoe een cover tienmaal mooier is dan het origineel:

  1. Julia Jacklin – Baby Jesus Isn’t Anyone’s Baby Anymore

Geen vrolijk makende belletjes hier, maar de meest trieste kerstsong in jaren. Maar schoon mannekes! Zo schoon!

  1. Porridge Radio - The Last Time I Saw You (O Christmas)

Sowieso al een van dé bands van 2020 en dus volgend jaar op Misty Fields festival, maar het toetje dat Dana Margolin en de haren nog opdienden net voor het einde van het jaar, verorberen we nu al met graagte.

  1. Calexico – Tanta Tristeza

Calexico had nog nooit een kerstplaat gemaakt. En deed dat ook nu niet in de strikte zin van het woord zoals je in onze recensie binnenkort kan lezen. Maar toch…  De mooiste track van de plaat is dit fado nummer met gastzangeres Gisela João.

  1. Neil Young – Goodbye Christians On The Shore

Oorspronkelijk geschreven op 15 december 1972, maar achtenveertig jaar bleef deze song in de kluizen liggen van opa Young. Tot deze week, toen er een video uitkwam bij de song en de track op de streamingsdiensten verscheen. Eentje die we u niet wilden onthouden:

  1. Jenn Grant – Downtown Christmas Eve

Ook de Canadese zangeres Jenn Grant maakte een kerstplaat die de moeite waard loont: ‘Forever On Christmas’. Daaruit plukten we deze tegelplakker:

  1. Blossoms – Christmas Eve (Soul Purpose)

In januari van 2020 kwam ‘Foolish Loving Spaces’, het derde album van Blossoms uit. Op die plaat stond ook al een kerstsong. Vijgen na Pasen of extreem vooruitziend? Hoe dan ook. Hij blijft leuk.

  1. HAIM – Hallelujah

Geen kerstsong in de strikte zin van het woord, maar de dames van HAIM klonken zelden zo engelachtig als op deze bonustrack van het album ‘Women In Music pt. III’ die eigenlijk al uitkwam eind vorig jaar, maar te mooi is om te laten liggen en aangezien het album zelf van dit jaar is…

  1. Poppy – I Won’t Be Home For Christmas

Nee, geen cover van de song van Blink 182, maar wel de mooiste track van de ep ‘A Very Poppy Christma’ van de zangeres die startte als androidpersonage op YouTube…

  1. Hania Rani – Silent Night

Valt er nog iets te maken van dé kerstklassieker Silent Night? Jazeker! Luister maar eens naar deze pianoversie van de Poolse Hania Rani.

  1. Lux Lisbon - The.Worst.Christmas.Ever

Voor velen zal de Covid Christmas 2020 nu al bekeken worden als de ergste Kerst ooit. Lux Lisbon probeert wat troost te brengen.

  1. Jack Garrat – The Christmas Song (Happy Christmas To You)

Ook de stem van Jack Garrat is in staat om wat troost te brengen. Hij bracht in november al deze leuke update van de Nat King Cole Trio-klassieker.

  1. Alex Lahey – Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight Tonight)

We gaan er uit met deze cover van The Ramones door Alex Lahey. Voor al diegenen die wat nood hadden aan peper op het kerstmenu.

Voila, u bent vertrokken voor een leuke playlist om samen met uw knuffelcontact van te genieten op kerstavond of Kerstmis zelf. Vul gerust zelf aan.

19 december 2020
Marc Alenus