6 t/m 19 mei 2019

Concertgids

Les Nuits worden nog volop opgelicht in de Botanique, maar het concertleven staat ook daarbuiten niet stil. Hieronder een selectie uit het overweldigende aanbod met #GRATISTICKETS.

Wie: BETTER OBLIVION COMMUNITY CENTER

Wanneer/Waar: 8 mei 2019 / De Roma, Borgerhout

Wat: Samenwerking van het jaar

Waarom: Phoebe Bridgers had wat last van een al te opdringerige Ryan Adams maar dat weerhield haar niet om samen te werken met een andere grootheid, met name Conor Oberst, met wie ze al eerder een track opnam. De twee wisten hun aankomende album goed geheim te houden, maar het is er wel eentje voor de muziekgeschiedenisboeken geworden. (Lees de recensie hier) Wat wil je ook met zo’n twee kanjers. Sinds het album is er bovendien nog een single verschenen die niet op de plaat staat. Beluister die hier: Little Trouble

 

Wie: THE DELINES

Wanneer/Waar: 8 mei 2019 Zaal De Zwerver, Leffinge

Wat: Best bewaarde geheim uit Portland

Waarom: Willy Vlautin schrijft boeken, maar ook liedjes en beide bulken van het medeleven voor de gewone Amerikaan, een beetje zoals de jonge Bruce Springsteen, maar dan beter verwoord en minstens even mooi in muziek gegoten. In Amy Boone (The Damnations) vond hij de perfecte zangstem om zijn nummers te vertolken. Zij kan zelfs marmer doen smelten. Wij zijn fan sinds het begin en waren er dan ook bij op hun eerste show van de huidige tournee (lees het verslag hier). Dankzij De Zwerver krijgt u een herkansing en nog wel gratis misschien! (zie hieronder)

Wie: RHEA

Wanneer/waar: 8 mei/Charlatan, Gent

Wat: bloed, whisky, rock-‘n-roll

Waarom: RHEA is het levende bewijs dat de zoveelste uitvaart van de gitaarrock weer maar eens voorbarig was. Het vijftal tourde de voorbije drie jaar doorheen heel Europa, nam een ep op met Alex Newport (Bloc Party, Death Cab For Cutie, At The Drive In) en de titel van ‘Love For Blood Part I’ doet hopen op meer, veel meer. De drumvellen staan strak, de gitaarstraps zijn op maat ingesteld en de kelen zijn gesmeerd met thee, honing en whisky. Rhea is er dus klaar voor. Meer nog. Deze show samen met het Nederlandse Boskat is uitverkocht. Maar kijk, wij zijn poeslief en u mag er bij zijn. Lees onderaan hoe je aan gratis tickets geraakt. En mocht je nog twijfelen, bekijk dan hieronder hoe het er aan toe ging bij de ep-voorstelling in de AB.

 

Wie: SNAILKING / PSYCHONAUT / IRON PIKE

Wanneer/Waar: 9 mei 2019 / Dokbox, Gent

Wat: Alweer een greep uit de roemruchte Consouling-kelk

Waarom: Omdat dit drietal – komt de naam van het nummer van Ufomammut? - een afgemeten (of net niet) dosis doom en sludge weet voor te schotelen, waarin je jezelf kan verliezen. De Zweden van Snailking hebben sinds 2014 niet meer op een Belgisch podium gestaan en komen dat nu goed maken. Met een reeks nieuwe nummers. En daarvoor brachten ze naast het eigen vaste voorprogramma mee en krijgen ze bovendien het gezelschap van Psychonaut, die eind vorig jaar nog een gesmaakt debuut (lees hier de recensie) afleverden. Reden genoeg voor doom- en sludgefans om naar Dok te snellen.

 

Wie: BAD MANNERS

Wanneer/Waar: 10 mei 2019 / Nosta, Opwijk

Wat: Ruim veertig jaar skageschiedenis in één band

Waarom: Iedereen zag hen als deel uitmakend van de 2 Tone-opleving van ska, maar eigenlijk hadden Bad Manners een heel eigen weg genomen, één die hen even veel succes had opgeleverd met een paar hitjes en een bijzonder trouwe fanbase. Die manier van muziek maken heeft ervoor gezorgd dat ze er met de gematigde heropleving van het genre ook weer bij zijn, misschien iets meer onder de radar, maar daarom nog niet minder interessant. En dat Bad Manners een beleving is op het podium, staat als een paal boven water.

 

Wie: MAURITS PAUWELS & DE BENELUX CALYPSOS

Wanneer/Waar: 15 mei 2019 / Arenbergschouwburg, Antwerpen

Wat: De zoveelste incarnatie van Mauro Pawlowski

Waarom: Er lijkt geen einde te komen aan de vindingrijkheid van Mauro Pawlowski. Het ene project met Kloot Per W is nog niet koud of het volgende staat al te dringen om op het vuur te gaan. Deze keer is het de calypso die eraan moet geloven. Daarvoor verwordt Pawlowski nog eens tot Pauwels en voegt hij zijn bijzonder eigenzinnige teksten aan deze happy muziek toe. Het resultaat is uniek, zoals we van hem gewend zijn. Calypso om het koude België op te warmen, jawel!

Wie: MEN I TRUST

Wanneer/waar: 19 mei/Trix, Antwerpen

Wat: zonnige, mierzoete dreampop

Waarom: De Canadese groep Men I Trust brengt binnenkort een nieuw album uit. ‘The Oncle Jazz’ werd in februari al verwacht, maar bleek nog niet helemaal af. “The album is 95% ready”, lieten ze weten via Facebook. We moeten dus nog even geduld hebben, al kan je natuurlijk ook gewoon op 19 mei naar Trix afzakken. Dan staan ze er op de planken, en je kan er prat op gaan dat ze nummers uit hun nieuwe repertoire zullen brengen. Luister in de tussentijd gerust naar Numb, een ongelooflijk zwoel nummer dat vorige week nog gelost werd en dus (allicht) op het album zal staan.

 

Wie: SNAK THE RIPPER

Wanneer/waar: 10 mei, JH Comma, Brugge

Wat: heerlijke oldschool hiphop

Waarom: Snak The Ripper is een legende. De Canadees begon als dakloze jongeman die verslaafd was aan drugs, maar vond een uitweg via graffiti en muziek. Intussen heeft hij een cultstatus weten op te bouwen, als rapper én als straatartiest. Dit is geen overbeladen, commerciële rap à la Drake en Post Malone, maar eerlijke en rauwe hiphop, recht uit de straat.

 

Van De Zwerver mogen wij voor het hierboven aangestipte optreden van The Delines drie duotickets weggeven. Mail als de duivel je naam naar win@damusic.be met als onderwerp “DELINES” en je heb net zoveel kans om te winnen als je buurvrouw. En zoals hierboven gemeld, kan je ook naar RHEA in de Charlatan. Voor dit uitverkochte concert hebben we twee keer een duoticket te veil dankzij Kontzert. Waag je kans via het e-mailadres hierboven, maar dan met "RHEA" als onderwerp. Headbangers en crowdsurfers krijgen voorrang.

Marc Alenus & Jeroen Poelmans

5 mei 2019
Patrick Van Gestel