5 t/m 18 juni 2017

Concertgids

Intussen draaien de festivals op volle toeren en zijn de grote kanonnen als Pinkpop bovengehaald, maar het einde van het concertseizoen mag er zijn en ook de laatste optredens zijn meer dan de moeite.

Wie: DUB TRIO

Waar/Wanneer: Magasin 4, Brussel / 6 juni 2017

Wat: Instrumentaal trio dat maar niet kan kiezen (en dus alles op een hoop gooit)

Waarom: Noise? Metal? Dub? Wat wordt het? Allemaal tegelijk dan maar! En het werkt nog ook. Tenminste, het grootste deel van de tijd werkt het. Maar dat zijn dan wel de nummers, die je tegen de muur plakken waarna je miezerige resten nog kunnen afgeschraapt worden. Niet voor niets worden deze topmusici voortdurend gevraagd om als sessiemuzikant platen in te spelen. Macy Gray staat op de lijst, maar ook Mos Def en Madesyahu tellen zij onder de klanten. Niks is hen te min en dus doen ze zelf ook maar alles.

Wie: ARBOURETUM

Waar/Wanneer: Het Bos, Antwerpen / 8 juni 2017

Wat: Unieke exploot van de psychedelicarock

Waarom: Van pure psychedelica is Arbouretum geëvolueerd naar een met andere genres geïnjecteerde zijpoot van het genre, waarbij ze zelf openlijk toegeven dat Fairport Convention en bij uitbreiding Richard Thompson als voorbeeld hebben gediend. ‘Song Of The Rose’ was het puike resultaat daarvan. En wij staan dan ook te popelen om hen die plaat live te zien en horen brengen.

Wie: MINUS THE BEAR

Waar/Wanneer: Kavka, Antwerpen / 14 juni 2017

Wat: De nieuwe oude richting van Minus The Bear

Waarom: ‘Voids’ is een terugkeer naar de basis. Laat daar geen misverstand over bestaan. De gitaren nemen het weer meer over van de elektronica, zonder dat die ondergesneeuwd raakt. Dat moet vonken geven op het podium Het is trouwens alweer even geleden dat de mannen uit mythische grungestad Seattle nog eens de plas zijn overgestoken. Tijd dus voor een hernieuwde kennismaking met deze goeie, ouwe beer.

Wie: WHY?

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 14 juni 2017

Wat: Unieke mix van hiphop en pop met extra’s

Waarom: Die extra’s, dat zijn dan de fantastisch onbegrijpelijke teksten van Why?, waarmee je absoluut wel even bezig bent. En muzikaal tappen ze ook al niet uit de gebruikelijke vaatjes, maar lengen ze de hiphop, die ze nog steeds erg genegen zijn, aan met popdeuntjes en akoestische hoogstandjes. Op het podium durft dat al eens de twee kanten uit gaan, maar als alle blokjes op zijn plaats vallen, levert dat een gegarandeerde topshow op. Voor de lefgozers, dus.

Wie: MANNEQUIN PUSSY

Waar/Wanneer: Charlatan, Gent / 15 juni 2017

Wat: Gesmaakte mengelmoes van hardcore, poppunk, shoegaze en grunge

Waarom: Zeventien minuten; zolang duurt het tweede album van dit collectief uit Philadelphia. Maar in die zeventien minuten slagen zij er wel in om precies te laten horen waar ze naartoe willen. En dat betekent dan dat ze binnen een song plots van toon kunnen veranderen zoals een kameleon van kleur verschiet. Het resultaat is een gegarandeerde moshpit van stijlen en pogo voor het podium. Verwacht je aan transpiratie, blauwe plekken en een kikkerbrede smile op je tronie.

4 juni 2017
Patrick Van Gestel