22 januari 2018 t/m 5 februari 2018

Concertgids

Half januari 2018, tijd om de concertgids terug op te vissen. En we hebben meteen al een aantal parels voor u opgedist. Doe er uw voordeel mee. Of niet.

 

Wie: THE SONICS

Wanneer/Waar: 26 januari 2018 / Wilde Westen, Kortrijk

Wat: fiere, oude hanen met nog al hun vleugels

Waarom: Als je wil weten waar de punk in de VS vandaan komt, dan mag je dit optreden niet missen. Al meer dan vijftig jaar schuimen deze belhamels de wereld af op zoek naar nieuwe fans voor de garagerock, die ze al zo lang spelen. Talloze andere bands vonden inspiratie in songs als Psycho of Strychnine. Van de originele line-up blijft er dan misschien niet veel meer over, het vuur brandt nog steeds en dat komen ze maar wat graag bewijzen.

 

 

Wie: ADRIAN CROWLEY

Wanneer/Waar: 27 en 28 januari 2018 / 4AD, Diksmuide en Botanique, Brussel

Wat: De meest zalvende stem

Waarom: Voor zijn 'Dark Eyed Messenger' pakte hij het helemaal anders aan. Weg was de gitaar; het is de piano die met zachte hand regeert op zijn meest recente en opnieuw prachtige werkstuk. Maar de liedjes hebben nog steeds van dezelfde kracht in al hun eenvoud. Verwacht hoe dan ook geen piano op dat podium. Want de vos verliest uiteindelijk zijn streken niet. En de songs worden teruggebracht naar de manier waarop ze oorspronkelijk klonken. Gedurfd? Waarschijnlijk wel, maar tegelijkertijd maakt dit ook weer heel erg nieuwsgierig.

 

 

 

Wie: NADA SURF

Wanneer/Waar: 2 februari 2018 / Het Depot, Leuven

Wat: ambiance indiepop met karakter en ziel

Waarom: Britpop uit New York. Nada Surf brengt al meer dan dertig jaar de lente in huis. De New Yorkse band weet melancholie, liefde en gelukzaligheid steevast te vermengen met herkenbaarheid en leuke liedjes, zonder dat het ooit melig wordt. Voor wie al niet aan de lippen van charismatisch frontman Daniel Lorca blijft kleven: twee jaar geleden pakte de groep uit met een liveplaat met symfonisch orkest (‘Peaceful Ghost’) waaruit duidelijk bleek dat Nada Surf ook aardig met arrangementen weet te goochelen. Tijd voor een volgend hoofdstuk.

 

 

Wie: DEZ MONA

Wanneer/Waar: 3 februari 2018 / DEStudio, Antwerpen

Wat:De groep rond Gregory Frateur brengt de soundtrack van de kortfilm 'Skai Blue' en meer

Waarom: Het is zo al een ervaring om Dez Mona aan het werk te zien; niet in het minst omdat Gregory Frateur steevast het kruim onder de Belgische muzikanten rondom zich weet te verzamelen. En dit wordt extra-speciaal. Want Gregory Frateur is verantwoordelijk voor de score bij de kortfilm 'Skai Blue' van regisseur Guido Verelst. En die muziek krijg je hier ook te horen naast de première van de kortfilm in kwestie. Twee vliegen in één klap, zeg maar.

 

 

Wie: JESCA HOOP

Wanneer/Waar: 3 februari 2018 / Café De Zwerver, Leffinge

Wat: Veelzijdige jongedame met een engelenstem en de bijhorende muziek

Waarom: Tom Waits omschreef haar ooit als volgt: “"like a four-sided coin. She is an old soul, like a black pearl, a good witch or a red moon. Her music is like going swimming in a lake at night", maar inmiddels heeft ze Tom Waits niet meer nodig en doet ze het al vijf albums lang op eigen kracht met liedjes waarin ze alles, wat muzikaal op haar afkomt, verwerkt. Indierock meets folk is nog de omschrijving, die je het meest tegenkomt. Maar je mag er wat ons betreft gerust je eigen versie van maken.

 

Johan Giglot – Patrick Van Gestel

 

21 januari 2018
Patrick Van Gestel