Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!

Polydor

Karen O die haar liefde belijdt voor seventies disco? Nick Zinner die zijn gitaar inruilt voor synths en sequencers? De twijfels die deze berichten opriepen waren onterecht, want met ‘It’s Blitz’ leveren de Yeah Yeah Yeahs tien van hun allerbeste songs ooit af.

It's Blitz!Indierockers die op hun zoektocht naar nieuwe invalshoeken de synthpop tegenkomen: het is niets nieuws. Op de laatste platen van The Killers en TV on the Radio zijn de vranke gitaarriffs volledig weggedrongen door zoete elektronische melodieën. Met Dave Sitek van die laatste groep achter de knoppen leek het duidelijk wat we van de nieuwe YYY-sound mochten verwachten.

Met opener en single Zero liggen meteen alle kaarten op tafel. De catchy synthgeluiden en de huigstem vermengen zich op een opzwepend en dansbaar geheel. Als Karen in Heads Will Roll als een volleerde Queen of Hearts “Off with your head, dance till you’re dead” zingt, moet je een behoorlijke wilskracht hebben om niet gedwee haar bevelen op te volgen.

De gitaar van Zinner is niet helemaal uit het repertoire verdwenen. Op ‘It’s Blitz’ zijn de riffs spaarzaam maar doeltreffend. Ze bepalen de muziek niet, ze heffen de songs op naar een hoger plan. En voor de nostalgici is er nog steeds Dull Life, dat zo op de eerdere platen had kunnen staan.

Maar genoeg over de sound shift, want die hele heisa doet het album eigenlijk oneer aan. De Yeah Yeah Yeahs tonen aan dat sterke songs de enige garantie zijn op succes, en niet een hip geluid of een trendy stijl. In het verleden bewezen de Newyorkers al dat ze aardige nummers kunnen schrijven, getuige de moderne klassieker Maps.

Songs als Runaway en Hysteric klinken op het eerste gehoor nogal eenvoudig. In die pakkende eenvoud blijkt later de kracht van ‘It’s Blitz’ te zitten. Op ‘Fever to Tell’ en ‘Show Your Bones’ vonden we af en toe nog vervelende nummers; nu vertoont heel de plaat een diepgang die van de Yeah Yeah Yeahs een van de belangrijkste groepen van het moment maakt.

We hadden er niet op gerekend, maar ‘It’s Blitz’ heeft ons volledig ingepakt. Voor ons maakt het niet uit het welke instrumenten de Yeah Yeah Yeahs volgende keer aan de slag gaan. Ons vertrouwen is eindeloos.

14 april 2009
Sancho Geentjens