Why? - Moh Lhean

Joyful Noise Recordings

De fans van Why?, die hoopten op een herhaling van ‘Alopecia’, zijn er met dit ‘Moh Lhean’ alweer aan voor de moeite. Maar het is wel een mooie plaat geworden, die ergens te situeren valt tussen de hiphop, de hen vertrouwde antifolk en “doodgewone” pop.

Moh Lhean

Nee, de verklaring voor die vreemde titel kom je niet te weten. Wel even meegeven dat het de naam is van de thuisstudio van de band, waar – en dit voor de eerste keer sinds het debuut – het gezelschap deze plaat opnam. Ook de productie hielden ze in eigen hand. Met name Josiah Wolf nam die voor zijn rekening. En het resultaat is weer helemaal Why? en smaakt naar meer.

Meest wonderbaarlijke moment van de plaat? Het refrein van het (alweer) vreemd en onbegrijpelijk getitelde George Washington, dat je telkens weer uit het lood slaat met bas en drums die invallen voor het refrein en de bijhorende samenzang. Jawel, dit is Why? zoals wij Why? graag hebben. Ongetwijfeld zijn de teksten van enige betekenis, maar die moet je ook nu weer helemaal zelf invullen. Een voorbeeld? “Hand on heart and / Heart in hand / Start again / George Washington”. Er is iets emotioneels aan de gang, maar wat precies mag je zelf uitvissen.

Ach, het is telkens weer hetzelfde liedje. Figuurlijk dan, want ook nu weer blijft het een muzikaal avontuur om door deze plaat te wandelen. De akoestische gitaar waarmee opener This Ole King wordt ingezet, hint weer naar de folk traditie, die deze band hoog heeft zitten, maar de hiphopritmes, bas en drums blijven minstens even belangrijk.

Een typisch voorbeeld van een Why?-song is de afsluiter, The Barely Blur, die begint met enkel een piano en die weemoedige, tranentrekkende stem van Yoni Wolf, waarna het nummer Beatlesiaans evolueert met synths, die strijkers evoceren, tot het opnieuw uitloopt in diezelfde, eenzame piano.

Misschien zijn wij na al die tijd een beetje gewoon geraakt aan de fratsen van de Wolfs (of is het Wolfen?), maar dat neemt nog lang niet weg dat we hier minder van gaan genieten. ‘Moh Lhean’ balanceert alweer perfect op de schutting tussen hoger vermelde genres, zoals alleen Why? dat kan. Laat die tournee dus maar gauw beginnen. Wie weet hebben ze daar nog een verrassing of twee voor in petto.

Why? speelt op 14 juni in de Brusselse Botanique.

25 april 2017
Patrick Van Gestel