Walrus - Terug Naar Het Begin

Eigen beheer

De Nederlandstalige pop- en rockscene is nog lang niet verzadigd. Dat is het minste wat je kan zeggen nu de band Walrus zijn tweede plaat 'Terug Naar Het Begin' op de wereld loslaat. Eentje waarmee de Waaslanders overduidelijk in dezelfde vijver vissen als grote broer Yevgueni, maar ook een album dat minstens zijn voet kan zetten naast het laatste werk van Klaas Delrue & co.

Terug Naar Het BeginBrakke Grond, het is één van de tien nummers op de plaat, maar het wijst eigenlijk ook een beetje op die Nederlandstalige Vlaamse pop-/rockscene. Jarenlang was er het machtige triumviraat Gorki, De Mens en de groepen rond Stijn Meuris. Maar Gorki is niet meer en hoewel de andere twee nog degelijke platen blijven afleveren, hebben ze toch ietwat van hun relevantie verloren. Nu lijken vooral Buurman en Yevgueni in het oog te springen. Maar het mag duidelijk zijn dat ook Walrus klaar staat om de poort naar de Vlaamse top open te beuken. Met bijvoorbeeld dus een nummer als dat Brakke Grond.

Wie de aanstekelijkheid van de song hoort, voelt meteen dat er een duidelijke link is met Yevgueni. De zanger en creatief brein van Walrus, Geert Noppe, is ook toetsenist bij de groep rond Klaas Delrue. In Walvis legt hij zijn eigen creatieve ei en hij doet dat goed. De eerste plaat 'Op De Valreep' werd behoorlijk warm onthaald, al bleef een echte doorbraak uit. In een uitstekend interview op deze website zei Noppe al dat hij ervan droomt dat dit keer wel te bewerkstelligen. En geen haar op ons hoofd dat er aan denkt om hem tegen te spreken. Want Walrus beschikt op haar tweede worp over alle troeven om een ruimer publiek te bereiken met onder de arm een stapel prima liedjes, een meer dan degelijke zanger, die bovendien ook nog eens bijwijlen knappe teksten schrijft en een producer (Alex Callier) die van wanten weet en het beste uit de groep haalt.

Bij de songs begint het natuurlijk allemaal en de start van de plaat is zeker imposant te noemen. Straks Maak Ik Je Wakker is een rijk georkestreerde song, die bol staat van de sfeerschepping. Popmuziek met symfonische accenten, zoals Noppe het zelf zegt, maar ook met een rauw randje waardoor je bijna vijf minuten gekluisterd aan je stoel blijft zitten. De eerste single van het album, Tegenpool, had al veel goeds voorspeld. De strijkers tillen het nummer zonder meer tot in Playoff 1 van de Nederlandstalige muziek, waar het niet misstaat tussen pakweg een Als Ze Lacht van Yevgueni. Het zijn vooral de snellere nummers die opvallen; denk ook: de tweede single Iemand Moet De Slimste Zijn. Niet meteen onze favoriet, maar zonder meer wel een catchy en grappig lied.

Ook de tekstschrijver in Geert Noppe verdient een bloemetje. Dit zijn vaak slimme teksten, waarbij we dan weer wél graag terugdenken aan dat triumviraat. Zo waren we danig onder de indruk van de woorden in de titelsong, Terug Naar Het Begin. Er een flard uit citeren zou de tekst onrecht aandoen, omdat het in z'n geheel een (liefdes)pareltje is.

Het is onduidelijk hoe lang het machtsvacuüm binnen de popgroepen die in het Nederlands zingen nog zal duren. Maar met 'Terug Naar Het Begin' werpt Walrus zich alvast op tot één van de troonpretendenten. De groep maakt een opmerkelijke sprong voorwaarts en als ze zich slim blijven laten omringen, zouden er nog wel eens diverse klassiekers uit de pen van Geert Noppe kunnen komen.

Walrus stel dit album op zaterdag 5 december voor in de Ancienne Belgique.

3 december 2015
Bjorn Borgt