Venja - Galactic Underground 2

Eigen beheer

Galactic Underground 2

Een tweede galactisch hoofdstuk van Venja. Een nieuwe reis naar het onbekende. De Belgische synthesizerfanaat en -specialist Johan Geens heeft niet enkel organisatorisch bloed in de aderen, maar is ook actief als uitgever van onder meer de verzamelreeks 'Ambient Nation' en maakt dan nog zelf aan de lopende band eigen muziek ook. Dat alles rond één grote passie: kosmische synthesizermuziek.

Drie jaar geleden werd binnen- en buitenaards leven al verwend met een eerste editie van ‘Galactic Underground’. Dit in een fraai artwork met 3D-fotobeelden en bijbehorende bril. Nu is het dus hoog tijd voor een nieuwe trip. En die gaat niet minder doorheen het eindeloze universum dan in de eerste reis.

Dat betekent een tijdloze trip vol lieflijke pulsen, breed glijdende soundscapelandschappen, interstellaire effecten en toetsenmelodieën naar de leerschool van de Berliner Schuhle en andere zweefsynth-ambientspecialisten. Soms heerlijk dromerig en ontspannend (Awe), soms eerder overdonderend en zelfs een ietsiepietsie bombastisch (The Stars Are Better Off Without Us). Dit met grote doordachtheid, doorleving en kwalitatieve afwerking en te beleven als één lange auditieve reis. Feel good. Feel wide. Feel away.

En om dat alles nog te verrijken, heeft Venja nog een aantal extra muzikale ruimtereizigers mee aan boord genomen. Nadat een intro van lang zwevende digitale glijders, diepe pulsen en een mysterieuze vrouwenstem het verhaal opent (“It was a world of peace / until everything went out of control”), stappen meteen al Michael Stearns en Nyoko Mizuki (beiden met narratieve stukken) mee op de trip. Die laatste met erg vreemde, vervormde, Japanse klanken. Maar dat zijn dan ook de enige wat scherpere kantjes die op deze droomreis te bespeuren zijn. Want verder is de beweging grotendeels eerder minimaal en langzaam.

Misschien nog net dit meegeven: om echt ten volle te kunnen genieten van deze muziek en het gevaar te vermijden dat ze naar de achtergrond verdwijnt, kan je jezelf best voorbereiden op deze reis. Vermijd te veel afleidende of storende elementen, zorg voor een gezellige hub en genieten maar. En dan nog dit: wie geen zin heeft om nog drie jaar te wachten op een derde editie van ‘Galactic Underground’, kan mee aan boord stappen via de lange lijst zelf uitgegeven digital releases van Venja zelf.

19 mei 2020
Johan Giglot