This Is The Kit - Off Off On

Rough Trade

Off Off On

Kate Stables heeft met This Is The Kit een lange weg afgelegd sinds ’October’ en het officiële debuutalbum ‘Krulle Bol’ en toont dat de inspiratie de voorbije vijf jaar allesbehalve opgedroogd is.

Ook al werd ‘Krulle Bol’ destijds geproducet door niemand minder dan John Parish, toch deed This Is The Kit het de eerste jaren erg kalm aan. Fans moesten telkens drie tot vijf jaar wachten op een nieuw album. Maar sinds ‘Bashed Out’ (2015) gaat het sneller. De band bracht niet alleen twee jaar later het voorlopige hoogtepunt ‘Moonshine Freeze’ uit, Kate Stables was ook te horen op tal van andere platen, zoals die van H-Burns, Jesca Hoop, cabane en The Fantasy Orchestra en ze tourde uitgebreid samen met The National op wiens album ‘I Am Easy To Find’ ze zong.

En nu is er dus ‘Off Off On’, een album dat werd aangekondigd middels singles als This Is What You Did, Coming To Get You Nowhere en Was Magician, stuk voor stuk tracks die de lat hoog legden voor deze lp, maar die ook toonden dat er in de evolutie van de sound van de band weinig verrassingen te rapen zouden vallen. Alleen krijgen we dit keer nog minder kans om naar adem te happen dan op het vroegere werk.

De kern van This Is The Kit is niet gewijzigd, maar het quintet haalde Josh Kaufman (The Hold Steady), aan boord als producer en die duwde de band toch voorwaarts richting nog meer blazers, meer experiment en nog meer laagjes. En dat is merkbaar vanaf de gejaagde opener Found Out tot het fijnzinnige Keep Going dat rustig kabbelend de plaat afsluit, maar nog altijd rijkelijk gearrangeerd is.

Die overdaad aan instrumenten hoorden we al in de eerste single. This Is The Kit is een grillig geweven tapijt van snelle banjoklanken, in alle richtingen buitelende drums, saxofoon en een snel gezongen tekst. Het lijkt wel alsof iets of iemand de band op de hielen zit.

No Such Thing lijkt het even over een andere boeg te gooien, maar al snel pingelen de gitaren van Neil Smith en Jesse D Vernon weer nerveus, hinkelend tussen het jazzy drumming van Jamie Whitby-Coles, terwijl schallend koper de stemmen van Stables en Rozi Plain uit elkaar probeert te jagen.

Het is dus toch weer even wennen, ook al klinkt de band ondertussen zo vertrouwd. Gelukkig zijn er het Loma-achtige Started Again en de eerste twee singles om de eerste horden te nemen en je verder te verdiepen in de plaat om zo andere hoogtepunten te ontdekken zoals de meest recente single, Was Magician, een zalige, foutloos gearrangeerde song.

Voor deze track liet Stabels zich inspireren door haar favoriete auteur Ursula K. Le Guin. Het gaat over de onverwachte krachten van kinderen die soms al het begrip en de wijsheid bezitten die je nooit bij hen zou verwachten en heeft een warmte die de plaat echt kon gebruiken. Deze wordt geleverd door de mooie, prachtig gezongen tekst, de glijdende bas van Plain, een akoestische gitaar en vooral een zalige blazerssectie.

This Is The Kit evenaart dus zeker het niveau van ‘Moonshine Freeze’, maar moet toch waken de eigen nummers niet zonder zuurstof te zetten. Dat bewijzen de hoogtepunten van deze plaat.

27 oktober 2020
Marc Alenus