The Progerians - Crush The Wise Men Who Refuse To Submit

Mottow Soundz

Crush The Wise Men Who Refuse To Submit

Het was lang stil rond The Progerians, in een vorig leven met fabulous in hun bandnaam. Vier jaar zijn er tussen het debuut van de band en het nieuwe album ‘Crush The Wise Men Who Refuse To Submit’, dat met de hulp van het Brusselse label Mottow Soundz eindelijk het licht zag. 

Sinds begin 2011 bestaat het Brusselse kwartet. En vanuit de zogenaamde alternatieve scene bestoken ze Brussel  ondertussen al acht jaar met moddervette riffs en scherpe teksten die handelen over de problemen waar de jongeren in een grootstad mee kampen: werkloosheid, het snelle veranderen van aanzien van de stad en het absolute gebrek aan een toekomst. 

Een duidelijke en luide boodschap is er al te horen in opener  Frankie Leads To Death op het album. Het langste en misschien wel minst toegankelijke nummer als opener gebruiken, het is gewaagd, maar scheidt de spreekwoordelijke mannen van de spreekwoordelijke jongens. Het is een sludge doom bom van maar liefst twaalf minuten, en meteen is de toon gezet voor de rest van dit avontuurlijk gevarieerde album. 

In Hold Your Cross (thema is wel duidelijk) wordt onze aandacht getrokken door een bijdrage van de Brusselse Franstalige rapper Crapulax, we hadden al metal en hiphop samen, maar sludge en hiphop is een stapje verder, en het werkt geweldig. Oceania heeft dan een heel andere setting. Het is een lang dromerig nummer met post-hardcore invloeden en piano. Iets ingetogens, wat we nog niet eerder hoorden van de Brusselaars en dat bevalt ons goed. 

Hello world is een heerlijke noise uitspatting,  met een solo in het midden van een nummer dat op de pijngrens zit, Netjeret zou de titel kunnen zijn van een Kvelertak nummer, maar is het toch niet .Het is een groovende track van het Brusselse viertal. Hier valt extra op hoe moddervet de productie wel is, en hoe strak bas en drum staan te spelen. Zij leggen de basis op alle negen nummers van dit album, voor de noise, hardcore en grunge uitspattingen van de twee gitaristen. 

Het is moeilijk ‘Crush The Wise Men Who Refuse To Submit’ in een hokje te stoppen. We horen doom, sludge, post-metal en wat grunge, en dan hebben we nog een aantal invloeden gemist. Denk een soort Big Black meets Melvins meets Yob meets Fugazi meets Unsane zoals één van onze collega’s ze eerder al benoemde. Dat is misschien nog wel de beste omschrijving.

In ieder geval is dit een zeer interessante plaat. Het is de derde knaller op rij van het Brusselse Mottowz Soundz label na La Muerte en My Diligence, maar die zijn ook zomaar niet in een hokje te stoppen. Niet voor iedereen weggelegd deze nieuwe van The Progerians, maar hoe meer draaibeurten je de plaat geeft hoe meer geheimen er prijs worden gegeven. 

 

 

 

 

29 juni 2019
Bert Gysemans