The Beths - Expert In A Dying Field

Carpark Records

Expert In A Dying Field

Frisse, clevere indiepop, daar mag u ons altijd voor in de wachtrij zetten. En de reputatie van The Beths had ons al enigszins hongerig doen uitkijken naar de nieuwe plaat. 'Expert In A Dying Field' is er nu en we zijn blij en enthousiast als een veulen in een grasgroene wei.

‘Expert In A Dying Field’ is al de derde worp van The Beths, die in thuisland Nieuw-Zeeland al een behoorlijke reputatie bij elkaar speelden in het collegecircuit met de langspelers ‘Future Me Hates Me’ uit 2018 en ‘Jump Rope Gazers’ uit 2020. En als je de tijdlijn bestudeert, zie je dat de hele pandemiepauzeknop hen grote parten heeft gespeeld, want het is een groep die je vooral ook live moet meemaken en daar ontbrak het nu net aan in de afgelopen periode. 

Maar hopelijk krijgen ze nu ruimschoots de kans om de waren ook levend te etaleren aan een breder publiek. Singlevoorbode A Real Thing gaf al duidelijk aan waar het hen om te doen is: frisse en harmonieuze indiepop in beste Throwing Muses-stijl maar toch met die “down under”-toets die andere tegenvoeters als The Chills of The Clean hen zo voorbeeldig aanleerden. 

Nog duidelijker wordt het op de nieuwe single Silence Is Golden waarmee in sneltreinvaart de harten worden veroverd met een snedig alternatief anthem. Of de openings- en titeltrack, het heerlijke stuk voorzichtige geponeerde angstrock Expert In A Dying Field, die net als die andere helden, feminine alternative toppers Throwing Muses, eind jaren tachtig zo vaardig en kundig melodie en harmonie met een aantal scherpe kantjes wisten te verenigen.

Netjes binnen de lijnen of net erover jakkeren en jagen in de beste powerpoptraditie met een sierlijke melodie en een fijn refrein dat ons prettig in de nek hijgt. En net als je halverwege de plaat denkt dat het gitaargewijs iets pittiger uit de bocht mag gaan, is er Head In The Clouds dat ons doet dromen van het beste van Magnapop, nog een mooi voorbeeld waaraan The Beths zich kunnen aftoetsen.

The Beths zijn geen schokkend gegeven, maar wel heerlijk en eerlijk wegtikkend op de alternatieve wekker zoals die in Nieuw-Zeeland wel eens vaker op de nachtkastjes staat. Indie-rock met een groot hart.

28 augustus 2022
Laurens Leurs