SUUNS - Fiction EP

Secretly Canadian

Fiction EP

In 2020 had iedereen al eens tijd om de kasten uit te rommelen. Zo ook Suuns, want op de nieuwe ep lijken ze vooral eigen en andermans werk te recycleren. Niet vies van een streepje experiment, zouden we deze Spielerei van het drietal uit Montreal zelfs onder "upcycling" durven catalogeren.

Suuns laat je nooit onderuit zakken in je luie zetel, maar houdt je op het puntje ervan. Opener Look mengt religieuze zang met een steeds donker wordende sound, een ideale soundtrack om filmstudenten een creepy kortfilm te laten bij verzinnen.

Met Jerusalem Is In My Heart blikte Suuns vijf jaar geleden al een album in, op deze 'Fiction EP' zorgt de samenwerking Breathe voor onze meest opzwepende reiservaring van het jaar (tja…). Een imaginaire floorfiller op alle gemiste undergroundfeestjes, dat ook.

Daarna nemen Pray en Fiction je dan weer mee naar de schemerzone tussen de jaren tachtig en negentig. Weinig overweldigend, maar erg intrigerend, een beetje klinkend alsof Tricky zijn broek sleet op een blanke school.

Voor de laatste twee songs van de plaat - die amper twintig minuten duurt - mag de recyclagemotor voluit gaan. Death borduurt verdacht verder op de song Moonbeams uit de vorige plaat en klinkt als een stukje My Bloody Valentine dat achterstevoren wordt afgespeeld. Afsluiter Trouble Every Day is niet meer dan een vrije interpretatie van het gelijkaardige nummer van Zappa.

'Fiction EP' is wellicht niet het ideale plaatje om de band te leren kennen, maar fans van de vorige albums van de Canadezen zullen deze fusionkeuken ook wel smaken. Omdat het al van Dour 2016 geleden is, hopen wij de band in 2021 toch weer live hun ding te zien doen. Wat ons bij de flauwe afsluitende woordspeling brengt. See you suuns!

3 december 2020
Christophe Demunter