SUUNS - Felt

Secretly Canadian

SUUNS is terug met meer van hetzelfde, maar toch ook met de nodige accenten. En dat mag.

Felt

 

Er zijn zo van die bands die instant-herkenbaar zijn. SUUNS is er daar één van. De stem van de schijnbaar voortdurend snipverkouden Ben Shemie (al dan niet met een elektronische neusknijper – autotune dus – op zijn reukorgaan) en het typische, rebellerende drumgeluid van Liam O'Neill zijn uit duizenden herkenbaar. En dan is er uiteraard nog het soort van sfeer dat ze steevast oproepen: dat ongemakkelijke, duistere, geheimzinnige dat steeds uit de muziek lijkt op te stijgen.

 

Soms is het gewoon dansbaar (Peace And Love), dan is het weer nerveus en Daydream neigt zelfs naar drum-'n-bass. Voor elk is er wat wils. En dan zouden we haast nog de saxofoon vergeten, die je twee keer doet “opschrikken” (in Peace And Love en in X-Alt). Maar ook die past naadloos in het plaatje.

 

Een producer hadden ze deze keer niet vandoen; dat hebben ze allemaal zelf in handen gehouden, maar voor de mix mocht John Congleton, de producer van 'Hold/Still', wel even de studio binnen. Qua geluid zit de plaat dan ook in de buurt van de voorganger. De stem is nog steeds pertinent aanwezig en duidelijk verstaanbaar, de muziek even ongrijpbaar als altijd.

 

Ook herkenbaar is de mix van experimenteel (het volledig instrumentale Moonbeams) en min of meer toegankelijk (singles Watch You, Watch Me en Make It Real). Heb je trouwens gemerkt dat de introductie tot de plaat (Look No Further) heel wat lieflijker is dan dat op de vorige langspeler het geval was? Alsof ze hiermee willen aangeven dat ze het de luisteraar deze keer iets gemakkelijker willen maken.

 

Na de eerste luisterbeurten waren we misschien een beetje teleurgesteld en hadden we meer verwacht, maar uiteindelijk blijkt dit toch opnieuw een album dat je langzaam besluipt om je dan in een houdgreep te nemen. Iets minder “moeilijk” misschien dan de vorige twee, maar nog steeds behoorlijk tegendraads. We kijken alvast uit naar dat concert op 6 april in de Botanique en hun doortocht op het Cactusfestival komende zomer.

1 maart 2018
Patrick Van Gestel