Styrofoam & The Go Find - Present The Empathy Exams

Friends Of Friends

Present The Empathy Exams

Twintig jaar vrienden en nu pas een album samen. Ok, even nuanceren: Arne Van Petegem en Dieter Sermeus werkten al eerder samen. Regelmatig zelfs, maar eigenlijk is dit de eerste samenwerking, waarbij ze zich allebei als dusdanig blootgeven. Respectievelijk als Styrofoam en The Go Find dan.

Want dat is 'The Empathy Exams': een samenwerking van twee vrienden, bij wie het bloed dan toch uiteindelijk kroop waar het niet gaan kon. En het resultaat is meer dan één plus één. Het duo voelt elkaar perfect aan en dat is te merken aan deze plaat, waarop Styrofoam zorgt voor de blieps, knispers, tokkels, drumpatronen en The Go Find garant staat voor de kenmerkende zang, nu en dan in elektronische vocoderbanen geleid (zoals in single (All I Want Is To) Disappear, die we eerder al aanstipten).

Dit project is niet nieuw. Hier wordt al bijna vier jaar op gekauwd. Ok, overdreven misschien, het was eerder een kwestie van eraan werken als de tijd het toeliet tussen alle andere projecten, die beide heren hadden lopen. Hoe dan ook dateert Close To The Knives al van 2019. Er was even later ook al een ep met twee nummers (waarvan Loose Ends overleefde), maar daar bleef het toen bij. Tot nu dus.

Maar deze plaat was het wachten waard. Wij verwezen toen naar Hot Chip, Panda Bear en The Notwist, maar zoals altijd lopen die vergelijkingen helemaal mank. Want dit is de perfecte versmelting van twee eenheden tot een groter geheel. We waren al enthousiast over het meer recente werk van Styrofoam en toen The Go Find werd te rusten gelegd, pinkten wij een traan weg. Nu blijkt dat die twee samen (opnieuw) een nieuwe dimensie hebben gecreëerd. En dan denken wij spontaan aan een niet nader genoemde postdienst, die ook dit soort brieven afleverde. Die brieven brengen hier misschien niet altijd even goed nieuws, maar dat hoort nu eenmaal bij het leven en hoop blijft hier altijd een waakvlam.

We zouden graag een favoriet aanhalen, maar dat blijkt onbegonnen werk, want elk van deze liedjes heeft voldoende in huis om op zichzelf te staan. Het huppelende ritme van Take Back The Moment, het ingetogen Every Step, het spettersputterende Through You, enzovoort tot de contemplatieve afsluiter If It's A Symbol, die een orgelpunt zet achter een magnifieke plaat.

De plaat van The Postal Service – het grote woord is eruit – was aanvankelijk ook geen succes, maar kreeg mettertijd een cultstatus toegewezen. Het moge 'The Empathy Exams' hetzelfde vergaan.

18 februari 2023
Patrick Van Gestel