Steven Wilson - The Harmony Codex

Virgin Records

The Harmony Codex

Voorspelbaarheid is niet besteed aan de Brit met de gouden handjes. Na het elektroalbum ‘The Future Bites’ en de virtuoze progrock van de laatste Porcupine Tree kiest Steven Wilson voor een hybrider, spiritueler en seventies richting op ‘The Harmony Codex’. Wilson stelt niet teleur. Analoge synthesizers en sequencers spelen een hoofdrol.  

 

Wilson heeft daar een fraaie collectie van en kon aan de verleiding niet langer weerstaan om dieper op zoek te gaan naar de geheimen van deze machines. Door zich niks van de verwachtingen van zijn publiek aan te trekken, is hij nu doorgedrongen tot hun analoge ziel. Als een sjamaan trekt hij vruchtbare voren in een spiritueel landschap dat sinds de hoogdagen van de krautrock goeddeels braak is blijven liggen. Wilson drijft zijn zin voor abstractie danig door. 

Wie zich compleet wil verliezen in een kosmisch gevoel, zal zich vooral tot de langere stukken wenden. Het aan de Berlijnse elektronische school schatplichtige titelnummer, Inclination en Staircase zijn schilderijen opgetrokken uit tangerijnoranje en andere jarenzeventigkleurtjes. Wervelwind Impossible Tightrope is opwindende progrock en meer gitaargeoriënteerd.

Maar evengoed is dit een album dat vocaal excelleert dankzij Wilsons intelligente stemregie. Het is prachtig hoe stemmen zich als instrumenten mengen met het geheel, zoals in Impossible Tightrope. Muziek als een lichaam dat tegelijk humaan en elektrisch klinkt. 

Soms komt een stem magnifiek bovendrijven zoals Ninet Tayeb in Rock Bottom en krijgen we een song met kop en staart. Ook in andere "kortere" liedjes zoals Economies Of ScaleBeautiful Scarecrow en Time Is Running Out bereikt Wilson een hoogstaande vorm van popmuziek die we associëren met Tears For Fears en Talk Talk.

Hooggeëerde gasten verdringen elkaar voor een plekje op Wilsons nieuwe schijf. We noteren vooral Nick Beggs’ krolse Chapman Stick in Staircase en Theo Travis’ epische tenorsax in Impossible Tightrope. En vooral veel kudos voor de soundengineer Wilson die van ‘The Harmony Codex’ een immersieve audiofiele ervaring maakt.

18 oktober 2023
Christoph Lintermans