Sophie Janna - Wide World

Revanche Records

Wide World

Twee jaar geleden brachten The Lasses een derde studioplaat uit. Het folkduo slaagde er daarmee in om ons in de auto te laten stappen en helemaal naar Amsterdam te rijden om hen live aan het werk te zien. Maar Sophie Janna en Margot Merah doen ook elk hun eigen ding.

Dat ontdekten we eigenlijk per toeval vorige zomer, toen Sophie Janna Nightfall uitbracht, een nummer met betoverende vioolpartijen van Joseph O’Keefe. Dat was toen al de tweede single uit wat deze plaat moest worden. Eerder bracht ze het titelnummer uit, maar dat was ons compleet ontgaan.

Janna moet dan ook alles alleen doen. Hoe mooi de muziek ook klinkt, ze is niet getekend bij een label dat promo kan voeren zoals een label dat hoort te doen (Revanche Records doet enkel de verdeling). En bovendien: er liep bij haar thuis ook nog een peuter rond en ze moest een baantje zoeken. Want dezer dagen kan je als ongetekend muzikant het zout niet op je patatten verdienen met enkel kunst.

Wat ook meespeelt: Wide World is een erg intiem liedje, zo eentje dat past bij een winters open landschap zoals je er dezer dagen wel vindt in het Groene Hart van Nederland. Sluit je ogen en je ziet zo de ganzen gakkend over een half dichtgevroren plas in een berijpte akker vliegen, terwijl Janna met vingerloze handschoenen op de gitaar tokkelt en de sterren van de hemel zingt met die Kate Rusby-achtige, heldere stem.

Ook Starlight is – wat men wel eens smalend – een kampvuurliedje noemt, maar ondanks het sobere van de muziek, spelen hier wel degelijk nog een paar muzikanten mee: Hannah Jacobs (achtergrondzang, synth, piano, sound design) en Nicholas O'Brien (elektrische gitaar, drums). Immers “The world is too wide to travel alone”

Dat geldt overigens voor alle vier de nummers op de A-kant.  Die werden opgenomen in de Upcycled Sounds Studio in Oxford, Janna’s Britse basis. Het gaat niet allemaal om originele nummers, want Here Now kennen we al van ‘Undone’, waar je het vindt in akoestische versie. En van “akoestisch” gesproken: op de B-kant van deze plaat krijg je Wide World, Nightfall en Starlight nog een keer in uitgeklede versie met Janos Koolen op gitaar, banjo en mandoline en Kaspar Laval op bouzouki.  

Als toetje krijgen we een akoestische versie van Laurels, een nummer van Sandy Denny dat we kennen als Green Grow The Laurels en eentje dat Janna live al langer brengt en hier door Koolen heel simpel, maar bloedmooi wordt begeleid op klarinet. De echte fans kunnen het kennen van Janna’s album ‘Laurels’ uit 2014.  

Wil je iemand trakteren op een pakketje pure schoonheid, dan is deze plaat een prima idee. Het is nog altijd niet te laat voor nieuwjaarscadeautjes.

Op 12 mei stelt ze deze plaat voor in De Vorstin in Hilversum.

13 januari 2022
Marc Alenus