Sonar - Three Movements

7d Media

Three Movements

Volgens onze factcheckers is Zwitserland een Alpenland zonder een marine. Toch peilt de Zürichse band Sonar er naar onderstromen. Bandleider en gitarist Stephan Thelen kon ons alvast solo bekoren met de trilogie ‘Fractal Guitar’, en ook groepspoging ‘Three Movements’ verdient meer dan een verborgen leven onder de waterlijn.

De titel ‘Three Movements’ lijkt een verwijzing naar Igor Stravinsky’s drie dansen uit 'Petroesjka'. Die illustreren Stravinsky’s geneigdheid om vreemde, onregelmatige patronen te schrijven. De muziek van Sonar is inderdaad moeilijk denkbaar zonder de ritmische vernieuwing van de legendarische componist, zoals we ons ook andere avant-gardegroepen als Univers Zero moeilijk kunnen voorstellen zonder de Rus.

Toch is er geen rechtstreekse link met de drie dansen; het was Thelens originele plan om geen drie maar vijf bewegingen te schrijven. Maar hoe meer andere bandleden betrokken geraakten bij het creatieve proces, hoe duidelijker het werd dat drie stukken eruit zouden springen.

Een andere vroege beslissing bestond erin de experimentele gitarist David Torn enkele van zijn recente gitaarloops te vragen en samples van deze improvisaties als startpunt te gebruiken voor het componeerwerk. Torn leverde zo de texturen voor de eerste en derde beweging.   

Thelens derde initiële idee was om de organische elektronica van J. Peter Schwalm als extra dimensie aan de mix toe te voegen. De laatste stap in het opnameproces was Torns gitaar live in de studio in Zürich, een "wall of sound" met distortion en feedback.

De schaduw van Stravinsky blijft natuurlijk wel over de band hangen, want de ‘Three Movements’ zijn gebaseerd op ritmische concepten die Sonar het afgelopen decennium ontwikkeld heeft. Hoe kan het anders dan dat de even subtiele als speelse ritmiek tegen een industriële backdrop onze aandacht in First Movement opeist. Het heeft alles van een ervaring in een gewichtloze ruimte.

Steviger gitaren vinden we op Second Movement, dat door de basostinato’s onze voeten aan de grond houdt. In Third Movement introduceert de band een wiskundig fenomeen door patronen te herhalen die de tweede keer in een hoger register en tegen een sneller tempo gespeeld worden.

Het eindresultaat is een sonisch weefsel dat met adembenemende virtuositeit uitgekamd wordt door drummer Manuel Pasquinelli, gitaristen Bernhard Wagner en Stephan Thelen, en bassist Christian Kuntner. Elke beluistering reveleert nieuwe inzichten. Maak je op voor tweeënveertig spectaculaire minuten.

1 november 2023
Christoph Lintermans