Rebekka Karijord - Mother Tongue

Konkurrent

Een Noorse singer-songwriter die na vijf jaar stilte weer van zich laat horen, daar steekt een geweldig verhaal achter...

Mother Tongue

'Mother Tongue' is het derde album van Rebekka Karijord. In 2012 bracht ze 'We Become Ourselves' uit, een album waarop de Noorse zich voor het eerst zich toelegde op singer-songwritermateriaal en afscheid nam van de film- en theatermuziek, waarmee ze tot dan toe bekendheid had verworven. De songs op 'Mother Tongue' werden geschreven in de traumatische nasleep van de premature geboorte van haar allereerste kind. En dat hoor je.

Maar met mondjesmaat schuilt er ook enige hoop in dit album dat het verder vooral moet hebben van intense pijn en hopeloosheid. "You say you want to die / but I've got life inside of me", zo legt ze het uit in Waimanalo.

Een groot gedeelte van haar zwangerschap bracht Karijord door in Hawaï, omgeven door de familie van haar man. Die ervaring op één van de meest verlaten plaatsen ter wereld was ook van invloed op dit album. Op het hartverscheurend mooie I Will Follow You Into The Wild verbindt ze haar Noorse roots met de lokale, Hawaïaanse muziektraditie, onder meer door een sample van Kekuhi Keali'ikanaka'oleohailalilani die door Karijord omschreven wordt als "a very special kind of holy woman" te gebruiken.

Er schuilt soms iets sacraals in de grotendeels zelf gepende en geproduceerde songs die ze niet zelden zachtjes fluistert (in opener Morula neigt ze soms naar Beth Gibbons). Bij het maken van het album liet ze weinig volk toe. Slechts een handvol getrouwen - technieker Elias Krantz, haar man Jacob Snavely (bas, elektronica) - mochten aanwezig zijn.

Ronduit pakkend is de mooie torchsong die de titeltrack vormt. 'Mother Tongue' bevat trouwens wel meer van die momenten; het donkere Mausoleum (“For my mothers and my mothers/ everything sacrificed”) bijvoorbeeld. Desalniettemin valt er toch zonlicht binnen in het upbeat The Orbit.

Dit album is rechtuit, een pakkend statement over de betekenis van het moederschap in dit leven. Karijord neemt een complexe, diepmenselijke thematiek en zet die om in een pracht van een album.

30 maart 2017
Philippe De Cleen