Pinegrove - Amperland, NY

Rough Trade

Amperland, NY

Het nieuwste “studio”-album van de Amerikaanse indiefolkband Pinegrove is ook de soundtrack van een conceptfilm, een live plaat én bevat nummers uit de eerste vier albums van de groep. Verwarrend, we weten het, maar dat zit zo: Amperland is de studio waar Pinegrove de laatste twee albums opnam en de thuis van frontman Evan Stephens Hall en drummer Zack Levine.

De twee huren al jaren de woning/studio in de staat New York en moesten recent verhuizen nadat de eigenaar besloot het te verkopen. ‘Amperland, NY’ kan dan ook als een vaarwel gezien worden aan een plek die cruciaal was voor hun carrières en privélevens. Een kort surrealistisch filmscenario van Hall vormt de achtergrond waartegen de band in elke ruimte van het huis herwerkte versies van het oeuvre ten gehore brengt.

Het is een origineel concept en heeft zeker charme. Hoewel de film duidelijk met een beperkt budget gemaakt is, spat de creativiteit van het scherm (de kledij, dat kleurenpallet!) en de herwerkte versies van de nummers mogen er zeker zijn. Pinegrove is altijd al een uitstekende live band geweest en slaagt er vaker wel dan niet in zichzelf op een podium te overtreffen. Album ‘Marigold’ uit 2020 vonden wij bijvoorbeeld overgeproduceerd, maar dat probleem wordt hier moeiteloos opgelost.

Dat wil niet zeggen dat dit album perfect is. Pinegrove heeft ondertussen een interessante, maar ook rare discografie opgebouwd: op elk album valt wel iets aan te merken. Zijn de nummers top, dan valt de productie tegen; zit de productie goed, dan is de performance weer niet optimaal. Ook ‘Amperland NY’ is niet perfect. Ten eerste is het met tweeëntwintig nummers veel te lang. Het gezegde “overdaad schaadt” klopt hier zeker. Ten tweede ontbreken paradoxaal genoeg veel van de beste nummers van de band. Geen Old Friends, Rings of Size Of The Moon te bespeuren.

Toch zetten wij deze plaat liever op dan voorganger 'Marigold'. We horen weer de passie die op de voorganger ontbrak en de onschuldige creativiteit van Pinegrove komt in de film naar voren. De band was er vroeger zeer goed in een gemeenschapsgevoel te creëren en dat sentiment is terug. ‘Amperland NY’ is – letterlijk – een kijkje in de interne keuken van een goede band, die al wat ups en downs heeft meegemaakt.

4 mei 2021
Max De Boeck