Nils Frahm - Old Friends New Friends

Erased Tapes Records

Old Friends New Friends

Het zijn mooie tijden voor de fans van Nils Frahm (waar wij ons ook toe rekenen). In maart 2021 kwam 'Graz' uit, het album dat in 2009 Frahms debuut voor Erased Tapes had moeten worden, maar op de plank bleef liggen. Dat was na het eind vorig jaar uitgebrachte live album 'Tripping With Nils Frahm' al een ware traktatie. Nu is er alweer 'Old Friends New Friends'. Het album bevat nooit eerder verschenen pianostukken die Frahm tussen 2009 en 2021 opnam.  Voor wie meteen wil weten of 'Old Friends New Friends' de moeite is, zeggen we volmondig ja. Wie wil weten waarom, leest hieronder rustig verder.

Opener 4:33 A Tribute To John Cage stond al op zijn deel in de beroemde 'Late Night Tales'-reeks. Het is volgens Frahm meer een grapje dan wat anders. Het verwijst namelijk naar de onzincompositie 4′33″ van componist John Cage. Dat is technisch gezien namelijk geen compositie. De muzikanten zijn vier minuten en drieëndertig seconden stil en de omgevingsgeluiden vormen de compositie. Frahm besloot die tijd te vullen met een improvisatie op de piano met als eindresultaat een hemelbestormend mooie compositie. Het zet meteen de toon en het niveau is erg hoog.

Berduxa komt ons bekend voor. Misschien hebben we dit stuk gehoord tijdens één van zijn concerten van zijn tour in 2015. Het is wederom een verstild pianostuk van ongekende schoonheid. Op het moment dat we dit schrijven, is het na een paar dagen met regen erg koud buiten en bizar genoeg vallen de met galm bewerkte pianoklanken van Rain Take uit de speakers. Je ziet een bevroren landschap voor je, terwijl je adem door de kou zichtbaar wordt. We hoeven u niet te vertellen dat ook dit om te janken zo mooi is.

Hier kunnen wij uren naar luisteren en dan is het mooi dat 'Old Friends New Friends' twee schijfjes telt met daarop drieëntwintig wonderschone composities. De parels liggen dan ook voor het oprapen. Daartussen zijn Weddinger Walzer, In The Making, Further In The Making, The Idea Machine en Old Friends de allermooiste. Ze laten je stuk voor stuk sprakeloos achter. Alsof je niet helemaal kan bevatten wat je zojuist gehoord hebt, zo mooi zijn de melodieën die Frahm uit zijn instrument weet te toveren.

'Old Friends New Friends' is dan misschien wel een album met kliekjes, die omschrijving zou dit werkstuk enorm tekort doen. Eerder is het een reeks composities uit de archieven van een genie. Laat het dan ook duidelijk zijn: met dit album herbevestigt Nils Frahm met het grootste gemak zijn status als de Beethoven van zijn tijd.

15 januari 2022
Gregor Dijkman