Nada Surf The Weight Is A Gift

V2
The Weight Is A Gift
Nada Surf is een groep met verschillende gezichten. In 1996 scoorden ze een dikke MTV-hit met 'Popular' en even leek het erop dat ze een typische MTV-groep zouden worden. Instant-hits, niets meer, niets minder. In 2002 verbaasden ze echter de wereld met h?t perfecte popplaatje: 'Let Go'. Beter doen werd moeilijk. Gelukkig beseften zij dat ook en maakten ze deze keer gewoon een groeiplaat. En wat voor ??n.

'Let Go' was een powerpopplaat van pure schoonheid en kan wat ons betreft beschouwd worden als een recente klassieker. Het is dan ook onvermijdelijk dat hun opvolger vergeleken wordt met deze voorganger. Ook wij deden dat en we stonden er bij een eerste luisterbeurt eerlijk gezegd een beetje beteuterd bij.

In vergelijking met 'Let Go' lijkt alles rustiger, zwaarder en vooral minder spannend. Toch draai je hem nog een paar keer en opeens snap je het: je mag deze cd niet vergelijken met 'Let Go'. Deze cd bevat ook enkele pareltjes en blijkt in het algemeen van erg hoog niveau. Uitermate verslavend is Always Love als d? perfecte single en hoogtepunt van de hele plaat. Het nummer nestelt zich in je geheugen en laat je niet meer los. Catchy as hell. Omdat je de cd best als ??n geheel luistert zijn andere hoogtepunten moeilijk aan te duiden. We smelten echter toch een beetje meer voor het rustige Your Legs Grow en het fijne In The Mirror.

Qua minpunten zullen de echte critici zich misschien storen aan de korte nummers en de gladde productie maar wat ons betreft horen deze gewoon bij de sound van de groep. Omdat we zelf toch ook beetje kritisch ingesteld zijn: lijkt de intro van Blankest Year niet een beetje op Happy Kid van de vorige plaat?

De conclusie is dat Nada Surf iets anders heeft gemaakt dan een tweede 'Let Go', en daar best trots op mag zijn. Toch zal de plaat niet de grote massa bereiken. Wij hebben echter hun nieuwste een fijn plaatsje gegeven in onze collectie en verwachten dat alle liefhebbers van de betere indie-pop dit ook zullen doen. Geef de plaat wat tijd en oordeel niet op basis van ??n luisterbeurt. U zal het u niet beklagen.

November 8, 2008
Davy Smet