LUWTEN - LUWTEN

Eigen beheer

Iets meer dan drie minuten ver in de debuutplaat en we worden al een eerste keer koud gepakt door LUWTEN. De band belooft the big next thing te worden in Nederland. En dat lijkt ons op basis van dit titelloze debuut niet meer dan terecht. 

LUWTEN

Eigenlijk zou bovenstaande voldoende moeten zijn om u te overtuigen, maar omdat niet iedereen zich zo snel laat overhalen, gaan we met plezier dieper in op LUWTEN en dat fijne plaatje.

Wij leerden LUWTEN, de groep rond Tessa Douwstra, kennen als support bij de Nachtlicht-clubtour van Eefje De Visser en waren toen werkelijk instant verkocht. In Nederland maakte de sympathieke Douwstra al naam bij Orlando en Wooden Saints, maar sinds 2014 doet ze haar eigen ding. Dat eigen ding valt in deze vooral te omschrijven als subtiele, eigenzinnige pop met elektronica en met als rode draad de heldere stem van Douwstra zelf.

Voor deze debuutplaat werkte LUWTEN samen met producer Frank Wienk. En dat er hard aan gewerkt is, mag blijken uit het anderhalve jaar dat er tijd genomen werd om elk arrangement, elke in- en outro en elk geluidje, roffeltje of bliepje helemaal juist te krijgen.

Die detaildrift blijkt ook snel in openingssong Difference. Een zachte, ontluikende aanhef voert je gedwee mee om dan plotsklaps volledig weg te vallen. Daarna wordt er naar het punt gewerkt dat er een ingehouden, maar des te doeltreffender climax keihard toeslaat. Ziedaar het punt waarvan sprake in de inleiding. En dan hebben we nog enkel maar de eerste song gehad.

Eerste single Go Honey heeft een bijzonder herkenbaar en helder riffje. Het nummer werd met recht en reden reeds frequent opgepikt online. Het contrast met het fragiele en ijle middenstuk zorgt voor een bijzondere twist. Nieuwe single We Talk is eerder warm laidback en bedient zich van een zeemzoete meerstemmigheid, die ons alvast doet opkijken. Ingetogen en beheerst is LUWTEN ook in het jazzy No Ifs, het lichtvoetige, van subtiele koerswijzigingen voorziene Indifference en vooral het verhalende en naar de keel grijpende Double For Me.

Element Of Surprise is een broeierige, maar poppy song met fijne, subtiel uitdijende toetsen die niet zou misstaan in een hete nachtclub en qua feel en sound doet denken aan de Eefje De Visser van ‘Nachtlicht’. Ook Pinball gaat op die electronische weg verder, zij het iets duisterder en sacraler.

Vreemde eend in de bijt lijkt In Over My Head, het meest uptempo nummer van de plaat. Bovendien bestaat de song uit een lange in- en outro met in het midden de pittige, staccato tekst. Anders, maar daarom zeker geen lelijk eendje.

LUWTEN levert een debuutplaat af, die wij wel lusten. Soms behoedzaam, dan weer omvangrijk, maar steeds met subtiele laagjes aan elkaar gehaakt tot een wondermooi en evenwichtig geheel. Het zou jammer zijn mochten Tessa Douwstra en haar bende enkel in Nederland groot worden.

13 oktober 2017
Patrick Blomme