Hugs Of The Sky - Virtual Lullaby Circus

Wagonmaniac

Virtual Lullaby Circus

In de halve finale van de Rock Rally, klaar om op Europese tournee te vertrekken met de Sisters Of Mercy... En dan is er Covid 19. Een herkenbaar verhaal voor veel artiesten. Maar dus ook voor Hugs Of The Sky “from the Limburgish countryside”. Met zessen in stoomtreinvaart en in eigen beheer albums aan het uitbrengen. We werpen even een licht op studioplaat drie op anderhalf jaar, ‘Virtual Lullaby Circus’.

Over beperkte diversiteit kan u alvast niet klagen. Van twee minuten overstuurde, fuzzy rock-’n-roll met My Lady MacKenzie tot een meer bluesy ballad. Van spacerock tot psychedelica. Van kort en gebald tot zonder schroom uit de bocht vliegend. Bij die laatste categorie, waar we graag even het pittig ontluikende Beheaded Knight naar voren halen, helpt natuurlijk de heerlijk vuile sound van deze plaat. Even een hoest tijdens de zang van Fogs? Geen probleem. Even naast de maat drummen in dat MacKenzie-nummer? Houden we erin. Nog even wat praten, terwijl de song Dagger alvast wordt ingezet? Maakt niet uit.

Om maar te zeggen dat Hugs Of The Sky niet voor één gat te vangen is. En dat de band op ‘Virtual Lullaby Circus’ heerlijk haar eigen ding doet. Tien keer op een rij. Soms wat rommelig maar nooit storend. In zo’n eigenwijs, herkenbaar doe-het-zelf jasje waarvoor je enkel maar respect kan opbrengen. Het zou ons niet verbazen moest dit album gewoon in één take opgenomen zijn. Of moesten gitaarversterkers en orgel in de kringloopwinkel gevonden of zelf ineengeknutseld zijn, maar dat is wat anders. Psychedelische chaos en ruigheid troef. Om dan toch in schoonheid te eindigen met een fraai stuk akoestisch, bluesy dubbelgitaarspel in een misschien net iets te langdradig Current Weather Revisit. Hoewel ook nu de band klaarblijkelijk de opnameknop aan het einde is vergeten uit te schakelen.

Oh ja, misschien nog één ding bij vermelden: bij het liken van de Facebookpagina van dit zootje ongeregeld, suggereren de vrienden in Silicon Valley ook de Facebook van King Gizzard & The Lizard Wizard. Voor een zeldzame keer verdenken we die bende IT-nerds eens van goede muzieksmaak. En, programmatoren van Europese tournees van mindere smaak. Sisters Of Mercy?

Leuke plaat om de dag eens stevig mee door elkaar te rommelen.

25 mei 2020
Johan Giglot