Equal Idiots - Eagle Castle BBQ

Universal Music Group

Equal Idiots, dat zijn zanger/gitarist Thibault Christiaensen en drummer Pieter Bruurs, een bende ongeregeld die opgroeide in Hoogstraten, op Rock Werchter besloot om een heilig garagerockverbond aan te gaan en nu een fijn plaatje vol dolle garagerock heeft gemaakt.

Eagle Castle BBQ

Twee nummers (Cover The Corpse en Salmon Pink) ver en onze gedachten gaan spontaan naar The Kills, de wazige gitaarpsychedelica van Sonic Youth en vooral de pretpunk van The Ramones. Dat wordt aangevuld met het popsentiment van pakweg The Strokes; toen die de wereld nog wilden veroveren tenminste.

Om maar te zeggen: het is lastig om in 'Eagle Castle BBQ' echt een oorspronkelijk geluid te ontwaren. Opener Cover The Corpse bulldozert in twee minuten alles en iedereen omver. Dat doen ze met catchy en hoogst aanstekelijke garageproof rock-n'-roll die bewijst dat de jeugd toch nog voor iets deugt. Al van het begin smijt de groep zich. Geen halfzacht gedoe dus, maar gewoon de nummers wild en onbesuisd erdoor jagen.

Ondanks het soms wilde en chaotische zijn er genoeg killerhooks te ontwaren. Zoals in het geestige Hippie Man, waarin ook een fijn streepje sixties en surfmuziek zit; ideaal materiaal voor de zomerfestivals. Het duurt dan ook niet lang voor we overstag gaan. Veel ernst moet u niet verwachten, wel beestachtige, primaire rock-n'-roll. "Just wanna smoke a lot of weed with you", weet u wel. En de rest, daar hebben we het dan nog wel over.

Opvallend: zowat alle nummers blijven netjes onder de drieminutengrens. Alsof de groep zichzelf de opdracht gaf het kort en strak te houden. Zo is het heerlijk loos gaan op Seduction Of Judas en Styx. Halfweg is er dan meer ruimte voor nuance. Toothpaste Jacky mikt vol op het sentiment, maar weet ook een stel stoorzenders in te bouwen. Alsof Pavement een erfgenaam heeft gevonden. Maar die fuzzy gitaarpret is van korte duur, want algauw komt Put My Head In The Ground het tempo terug de hoogte in jagen.

Eén van de hoogtepunten is Money Man Midas, een nummer rond de mythe van Koning Midas. Aanvankelijk heeft het nog een wat donkere, sinistere (en demonische) psychedelische westernondertoon, maar al snel wordt het volledig in de prak gespeeld.

Ach, What You Gonna Say? Die van Equal Idiots amuseren zich en wij ook. Dan doet de rest er niet echt meer toe. Dit is een heerlijk los rammelend debuut. De focus ligt op het entertainmentgehalte, zoals ook blijkt uit de wilde teenage screams van Butter (Up Down): botervlootje? Pennen we zo een song over.

En daar ligt ook de achilleshiel van dit overigens charmante album: nieuw of innoverend is het niet. De stevige garagerock die ze brengen is ongetwijfeld een feestje. Maar als het feestje voorbij is, dan rest er slechts het wakker worden met heerlijk geurende koffie na de stevige hangover. Afsluiter Eagle Castle BBQ is nog een akoestisch kampvuurnummertje, dat de roots van de groep blootlegt.

'Eagle Castle BBQ' is een plezant album, maar zeker niet wereldschokkend. Daar gaat het duo uit Hoogstraten nog net iets meer stevige boterhammen voor moeten eten (en mogelijk wat minder weed scoren). Overigens doet de promomachine zijn best. Zo ontwierpen ze onder meer een flipperspelletje, kwestie van die teenage boredom wat te verhelpen met een fikse dosis Equal Idiots. Enjoy!

11 juli 2017
Philippe De Cleen