Douglas Firs - A Live EP

Excelsior Recordings

A Live EP

Voor de releaseshow derde plaat 'Hinges Of Luck' eind oktober 2017 wist Douglas Firs de Club van de Ancienne Belgique vlotjes uit te verkopen. Over enkele weken zullen ze voor het eerst in de grote zaal spelen. De ijzersterke livereputatie van de band kan je sinds kort ook online beluisteren op ‘A Live EP’.

Het was werkelijk een boerenjaar voor Douglas Firs. Na de releaseshow tourden ze verder met passages in De Roma, NEST Gent, De Casino en Paradiso Amsterdam. Daarna gingen ze als support van Triggerfinger mee door Nederland. Tijdens de zomer kon je hen dan onder meer aan het werk zien op Dranouter, Cactusfestival, Boomtown en nog enkele middelgrote festivals.

Tijdens die shows kon je met eigen ogen zien dat de band steeds beter gerodeerd raakte. Dat lag niet enkel aan het feit dat frontman Gertjan Van Hellemont met bassist Simon Casier, drummer Laurens Billiet en toetsenist Sem Van Hellemont steengoede muzikanten rond zich wist te verzamelen, maar ook aan de oprechte vriendschap tussen dit viertal.

‘A Live EP’ is een korte bloemlezing van wat Douglas Firs in het afgelopen jaar reeds te bieden had. Met Everything’s A Lie staat zelfs een nieuw nummer op deze ep. En die song vat eigenlijk zeer goed samen wat we hierboven reeds neerpenden: straf, strak en met veel fun gespeeld.

De ep start bedaard met het gelaagde Undercover Lovers. Ook het warme The Both Of Us heeft een kalme aanloop, maar ontbrandt volledig in de reffreinen. Hoogtepunt is de uitvoering van het prachtige Pretty Legs And Things To Do, sowieso één van onze favorieten van de band, maar de outro van deze liveversie doet er nog een wondermooi schepje bovenop.

Eruit gaan doen ze met de ultieme popsong Judy - hoor het spontane geklap van het publiek - met dat heerlijke syntriffje.

Deze vijf nummers doen ons met veel weemoed, maar met evenveel plezier terugkijken naar de voorbije zomer. Tegelijkertijd doet ‘A Live EP’ ook vooruitkijken naar 18 december, wanneer Van Hellemont en co voor het eerst de AB Box in hun broekzal zullen steken.

1 december 2018
Patrick Blomme