Dans Dans - Zink

Unday Records

Zink

Dans Dans is terug van weggeweest. Vijf jaar na ‘Sand is een van Vlaanderens meest verrassende instrumentale band terug met het gevaarlijk spannende ‘Zink’, een album waarop ze hun mix van jazz, blues en spacy rock alweer naar een nieuw hoogtepunt brengen.

Dans Dans is nog steeds de unieke samenwerking tussen Bert Dockx (Flying Horseman, Ottla), Fred Lyenn Jacques (Lyenn, Mark Lanegan Band) en Steven Cassiers (Dez Mona, DAAU). Binnen Dans Dans trekken ze op ‘Zink’ alweer hun vat talent to the point en op compromisloze wijze open voor alweer een pretentieloze trip. 

Cinder Bay is old school Dans Dans; fraai en virtuoos gitaarwerk van Dockx op een stuwende en strakke cadans van Jacques en Cassiers. Ook Naiad heeft diezelfde virtuositeit, maar springt naar het einde toe helemaal uit zijn vel. 

Nieuw op ‘Zink’ is dat elektronica zijn intrede doet; op het op de rumba geënte Anemone wordt op die manier de kracht en aandacht versterkt. Ook de audiofragmenten die Dockx live via een cassetespeler door zijn gitaar jaagt krijgen op deze plaat een prominente rol in het Shell Star. De bas zorgt voor een funky feel, maar het zijn de voice samples die de song geleidelijk aan doen vervellen in een sfeervolle en donkere roadtrip. 

Qua donkere roadtrip kan Ravine ook wel tellen bij aanvang om na enkele minuten via een melodieus bruggetje helemaal löss te gaan en wild om zich heen te schoppen. 

‘Zink’ bevat alles waar Dans Dans voor staat; grote dynamieken in de songs waar geen label op te plakken valt. Of zoals Bert Dockx het zelf zegt: ‘Dit is het geluid van de zoekende, intuïtieve mens.’ Amen to that!

Op 24 augustus kan je de band nog eens aan het werk zien op Boomtown voor ze Europa induiken. In het najaar komen ze wel weer terug en spelen ze nog minstens drie shows. Je kan hier vinden waar en wanneer.

14 augustus 2021
Patrick Blomme