Curtis Harding - Face Your Fear

Anti Records

Curtis Harding heeft het in zich om uit te groeien tot een echte soulster.

Face Your Fear

Terwijl we dit schrijven, denken we met een bezwaard gemoed aan het heengaan van de Screaming Eagle Of Soul Charles Bradley. Die zorgde samen met een resem andere artiesten als Mavis Staples voor een heuse heropleving van het soulgenre. Ook Harding levert, zoals op dit grandioze 'Face Your Fear' te horen is, een bijzondere bijdrage aan het genre. Wat Harding laat horen, is opnieuw een fijn staaltje 'Soul Power'.

Wie zijn wij overigens om Rolling Stone tegen te spreken? Zij stellen immers dat Harding een "need to know"-artist is en daar valt weinig tegenin te brengen. Meteen hoor je fingerlickin' good soulstuff zoals dat ooit van Motown en Stax kwam. De schaduw van Curtis Mayfield hangt bovendien heel sterk rond dit door Danger Mouse geproduceerde album.

Met het nodige, vocale talent brengt harding vol bezwerende passie een stevig gekruide mix van soul, r&b en gospel, aangelengd met garagepunk en rock. Niet zo verrassend want Harding werkte als backingvocalist samen met Cee Lo Green (OutKast, Gnarls Barkley).  Aan de basis van dit album ligt de samenwerking met gitarist Cole Alexander (The Black Lips). In het Night Sun-project vonden ze een gezamenlijke passie voor southern soul en garagerock. Ze brachten een single uit, waarna de muzieklabels stonden te springen om Harding te tekenen. Dat resulteerde in het debuut 'Soul Power', waarna Harding de wereld verkende alvorens met een opvolger op de proppen te komen.

Inhoudelijk gaat dit album in op angst, die uitloopt in boosheid. Er is natuurlijk bijzonder veel om je zorgen over te maken, gaande van het wereldwijd nog steeds aanwezige racisme, het oprukkende nationalisme, terrorisme, enz.. 'Face Your Fear' is daar een reactie op. Ook Hardings eigen angsten (de druk om een opvolger voor 'Soul Power' te maken) duiken op, onder meer in de knappe titeltrack.

Maar dé boodschap, die Harding hier brengt, is gewoon jezelf te blijven, ongeacht de omstandigheden. Dat hoor je in de afsluiter As I Am. En Curtis heeft ook echt iets te zeggen. In opener Wednesday Morning Atonement laat hij een van zijn familie vervreemde vader aan het woord. Daarnaast zijn er ook meer eenvoudige liedjes zoals Need Your Love, een pakkende ode aan de liefde (met accenten van James Brown) of On And On dat smeekt om een singlerelease.

In vergelijking met voorganger 'Soul Power' zijn er net iets minder gitaren aanwezig en valt het gehalte aan synths op. Maar het is vooral Harding, die de show steelt met zijn goed in het oor liggende songs en weergaloze vocals. 'Face Your Fear' is het ontdekken meer dan waard. 

24 oktober 2017
Philippe De Cleen