Bear's Den + Paul Frith - Fragments

Communion

Fragments

Bear’s Den werd in 2012 opgericht in Londen, maar het duurde tot 2014 voor ze enig succes boekten met het eerste album 'Islands'. De opvolger 'Red Earth & Pouring Rain' volgde in 2016 en het derde studioalbum 'So That You Might Hear Me' kwam er in 2019. Het was trouwens tijdens het maken van dat derde album dat het idee voor 'Fragments' ontstond.

 

Bij het maken van de drie vorige albums werkte Bear’s Den steeds samen met componist Paul Frith, het brein achter de arrangementen van The xx en Radiohead). Toen ze in 2018 werkten aan het derde studioalbum, kwam het idee naar boven dat Frith bestaande nummers van de band zou heruitvinden. Frith zag de uitdaging wel zitten. Hij kreeg carte blanche van songschrijvers Andrew Davie en Kevin Jones en koos zelf de nummers die hij wou aanpakken. Frith snuisterde in de catalogus van Bear’s Den en pikte er nummers uit die alle albums vertegenwoordigden. Hierbij luisterde hij wel naar de lyrics, maar vroeg hij nooit aan de heren van Bear's Den waarover het nummer nu precies ging.

Napoleon was het eerst nummer dat hij aanpakte. De song had reeds een filmisch gevoel en leende zich perfect om aangelengd te worden met een volwaardig orkest. De opener van het album, Fuel On The Fire, heeft een repetitief deuntje, dat door de producer extra in de verf werd gezet met behulp van viool en cello. En het resultaat mag er zijn. De viool speelt trouwens ook nog een vooraanstaande rol in Auld Wives.

De herwerkte nummers worden steevast afgewisseld met muzikale intermezzo’s, die Frith speciaal schreef voor 'Fragments' en waarvoor hij zichliet inspireren door de herwerkte nummers. En dat kan al eens voor verwarring zorgen. Sommige van deze intermezzo’s sluiten zo nauw aan bij de eigenlijke song dat het moeilijk is om uit te maken waar het nummer nu eindigt en het intermezzo begint. Maar voor een liedje als Crow zorgt zo’n intermezzo dan dat het volledige potentieel wordt bovengehaald.

Het repertoire van Bear’s Den wordt hier opnieuw voorgesteld aan het publiek. Echte fans van Bear’s Den en/of Paul Firth zullen zeker enthousiast zijn. Anderen kunnen het misschien net iets te traag vinden. Maar maak vooral voor uzelf uit tot welke groep u behoort.

29 september 2020
Marjolein De Smet