Bai Kamara Jr - Salone

Eigen beheer

Salone

Bai Kamara Jr. groeide dan wel op als de zoon van de voormalige ambassadeur van Sierra Leone, door zijn aderen stroomt de blues.

Nog nooit van Bai Kamara Jr. gehoord? De in Brussel wonende muzikant heeft nochtans al het podium gedeeld met internationale toppers als Habib Koité, Cassandra Wilson en Rokia Traoré. Hij speelde ook in het voorprogramma van Vanessa Paradis in 2014, nam een duet op met Dani Klein van Vaya Con Dios en strikte Daan, Guy Swinnen en Marie Daulne voor een single ten voordele van Artsen Zonder Grenzen.

De man bracht ook al vijf soloalbums uit waarvan 'Presents The Mystical Survivors & Some Rare Earthlings Vol. 1' (2017) het meest recente was. En die kreeg nu dus een opvolger. Daarop exploreert Bai Kamara Jr. de Afrikaanse roots. De titel van de plaat is een woord uit het Krio dat rechtstreeks verwijst naar zijn geboortegrond: Sierra Leone.

Bai Kamara Jr. schreef alle nummers op de plaat zelf en speelde ook alle instrumenten in. De zogenaamde Voodoo Sniffers is een virtuele band, maar live krijg hij wel steun van zijn nieuwe begeleidingsband met daarin de drummers-percussionisten Patrick Dorcean en Boris Tchango, gitaristen Eric Moens en Tom Beardslee en bassist Désiré Somé.

Op de songs rolt Kamara meestal een subtiel ritmisch tapijt uit waarop hij dan zijn teksten uitspreidt met die typische, warme, soulvolle bluesstem van hem. Maar af en toe wordt er ook eens stevig uitgehaald, zoals in de stomende opener Can’t Wait Here Too Long, in het rockende Fortune en het maatschappijkritische I Ain’t Lying.

Inspiratie voor de teksten vindt Bai Kamara Jr. overal: bij zijn (al dan niet reële) vrouwelijke baas (het #metoo-lied Lady Boss), een spin die de keuken onveilig maakt (Black Widow Spider), de stress van een doordeweekse schooldag (Morning School Run Blues), meermaals bij de liefde (Cold Cold Love, Some Kind Of Loving,…) en uiteraard ook thuisland Sierra Leone (Homecoming).

De meest opmerkelijke songs staan op de tweede helft van de plaat. Zo is Don’t Worry About Me een heel mooie, troostende track met percussie warm als de Afrikaanse zon. Die track wordt gevolgd door het nummer met de meest intrigerende titel: Naked Girls On The Merry-Go-Round, een melancholische song waarin hij terugkijkt op zijn jeugd en tegelijk oproept om trouw te blijven aan jezelf.

Vijftien songs telt deze plaat en voor één keer krijg je ook vijftien keer waar voor je geld. Bai Kamara Jr. bewijst nog maar eens dat hij een geweldig componist en zanger is. Benieuwd wie dit jaar een sterkere plaat aflevert in het roots- bluescompartiment.

Op 5 februari staat Bai Kamara Jr. in de Arenberg te Antwerpen. Op 8 februari komt hij naar De Vieze Gasten in Gent. Ga er heen en ontdek deze in Vlaanderen veel te onbekende rasartiest.

30 januari 2020
Marc Alenus