A Murder In Mississippi - Hurricana

Sing my Title

Hurricana

Er zit iets in het water in Gent, maar in dat van de Mississippi nog veel meer.

De meest bloeiende muziekscene vind je tegenwoordig in Gent, maar de Leie kan niet zeggen wat de Mississippi wel kan: aan haar oevers werden blues, jazz en dus ook rock in alle gedaantes geboren. Ze leverde zelfs de naam op van een bluesclub duizenden kilometers verderop. In de schaduw van die Missy Sippy zag A Murder In Mississippi het levenslicht in 2013, de band van Leander Vandereecken (gitaar, zang), zus Mirthe Vandereecken (percussie, zang), Lore Heyerick (banjo, zang), Dieter Vanhede (toetsen), Alexandra Van Wesemael (viool) en Stijn Bontinck (contrabas).

Van bij het begin lag de focus van dit zestal op rootsmuziek en dat op een dusdanig geloofwaardige manier dat niemand minder dan blueslegende Tim De Graeve (Tiny Legs Tim) hen tekende op zijn label. Corona gooide zand in de machine, maar het tweede album is er nu en het staat bol van eigen, originele songs die zich zodanig inpassen in de traditie, dat het wel traditionals lijken die er altijd al geweest zijn.

Tien songs lang etaleren de zes een voorliefde voor country, folk, Americana en Ierse tunes en toveren ze een glimlach op de lippen van de toehoorders, ook al behandelen ze thema’s als afscheid, verslaving, angsten en persoonlijke tegenslagen.

Rivers Whispers, in 2020 al een single, neemt je mee op de planken vloer van een Ierse pub waar het stof van tussen de spleten opstijgt onder de dansende voeten die opgezweept worden door de viool van Van Wesemael en de banjo van Lore Heyerick. Hetzelfde kan gezegd worden van The Wrong Side Of The Road, al bevinden we ons dan al in de Mississippi-delta ergens tussen New Orleans en Baton Rouge.

Forever And A Day is een murderballad uit die regio. Het lijk is onvindbaar, maar likt die krokodil niet verdacht intens aan de lederen lippen en wacht de raaf uit The Raven And The Oak Branch Tree niet gewoon op een kans om een stukje lever mee te pikken? Het wordt hier gevaarlijk, maar de band doet alsof er niets aan de hand is en vertelt het verhaal van Mary de domineesdochter die gezien werd met een andere man aan en in The Wishing Well.

Het instrumentale pareltje Polaris brengt alles weer tot rust en loopt naadloos over in Starlight Dreamer, het meest emotionele nummer op de plaat, waarvan het eerste vers wordt gezongen door Mirthe Vandereecken, maar waarin broer Leander toch weer overneemt tot beider stemmen in perfecte harmonie verdergaan, ondersteund door piano en viool. Pure schoonheid!

De polka Run Brother Run brengt ons terug ter aarde en doet diezelfde wereld tollen. Ook Your Kingdom Burning slaagt hier, na een korte adempauze, weer in, maar finaal eindigt de plaat toch weer in puurheid met Long Gone/ Caged Brid, een folksong en een gebed in één. “I am gone”, zingt Mirthe hierin, maar A Murder in Mississippi bewijst een blijver te zijn en blaast op zijn eentje een bijna doodgewaand genre opnieuw leven in.

Op 11 december wordt dit prachtige album voorgesteld in de Scala te Gent. Wedden dat het dak eraf gaat?

5 december 2021
Marc Alenus