Zesde album voor Sleep Party People

Het muzikale alias van Brian Batz zal op 28 oktober het nieuwe album 'Heap Of Ashes' uitbrengen via Joyful Noise.

'Heap Of Ashes' wordt een plaat die knettert en brandt, een vreugdevuur van digitale decimering en torenhoge emotie. Vandaag is de eerste single van de plaat Tide online gegaan samen met een video geregisseerd door Susi Haaning.

Toen hij zich voorbereidde voor het nieuwe album als Sleep Party People wist Batz dat het "gebruikelijke" proces niet zou volstaan. "I was in a weird place in my life where I felt like I was some kind of observer. I was watching people around me getting sick, grieving, falling apart and the world was somehow disintegrating as well,” zegt hij. “I wanted to make a record mirroring and coping with the way I felt.”

Batz flirtte al eerder met de donkere randen van orkestrale pop, maar hier springt hij in de schaduw. Het nummer begint met een lusvormige burble, desoriënterende elektronische ruis die als golven wordt geworpen en de ijzige vocalen van Batz die in je ziel staren. “Your shattered dreams make you embrace the silence,” zingt hij, waarna rijke strijkers van het hedendaagse kwartet Halvcirkel rond de elektronische kern druipen en smeren.

En dan gebeurt het: basachtige elektronische hitte spoelt over alles heen, de percussie dondert eruit en de stem van Batz verandert in begraven geschreeuw, een bloedstroom verwant aan het experimentele metalduo The Body. En nadat de louterende uitbarsting wegspoelt, keert die ijzige stem terug, plotseling een vreemde troost in de pijn: “I know you'll die alone / Someday in your chair / I know for a fact / That I'm telling the truth / I'm sorry.”

De setting van de videoclip voor Tide is een ouderlijk huis en volgt de reis van een man die heeft besloten niet meer deel te nemen aan de wereld; regisseur Susi Haaning vraagt "Hoe neem je afscheid van iemand die er al niet meer is?".

26 augustus 2022
Marc Alenus