The king is dead, long live King Hiss

Het West-Vlaamse stoner-rockkwartet houdt er na tien jaar mee op, maar niet zonder eerst een feestjaar te organiseren.

Eind oktober 2019 bracht King Hiss 'Earthquaker' uit met een knaller van een releaseshow. Het creatief proces, de opname en productie waren intens geweest, maar dat viel allemaal weg met het vooruitzicht op podia en fans. Dus keek King Hiss er hard naar uit om opnieuw de baan op te gaan en dolle avonturen te beleven. Maar na vijf shows was het feestje al gedaan.

Maar samen met Fleddy Melculy en Off The Cross organiseerden ze het online festival Hellgium, namen twee studiosessies op en organiseerden een livestream samen met enkele gasten. Leuk, maar geen volwaardig alternatief voor echte shows. En dan begint het bij een dynamische live-band als King Hiss onherroepelijk te knagen.

Er werden andere uitlaatkleppen gezocht en gevonden. Gitarist Joost begon aan een Iepers blackmetal-project Dudsekop en bassist Visioene bouwde Studio Scampi. Maar ook zanger Jan – die nog actief is in Carneia – en drummer Jason zaten niet stil en hielden Pablo Honey, een ninetiescoverband, boven de doopvont. En zo moest King Hiss tevreden zijn met een plaatsje op de achterbank. 

Er komt hiermee - voorlopig - een eind aan de mooie carrière van deze band. Een hiatus van onbepaalde duur. Het wordt nu al uitkijken naar de vet betaalde comeback. Het tienjarig bestaan van de band wordt dus gevierd met een afscheidstournee en in februari wordt er samen met Hans Verbeke van FX7 Records een geremasterde versie van Snakeskin uitgebracht op vinyl met daarop twee leuke extra’s: een live versie van Snakeskin op Alcatraz 2021 en een cover van Snakeskin door Off The Cross.

13 december 2021
Bert Gysemans